Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Centerpolitiker kränkte kvinnor i debatt - partiledningen tar avstånd

Från 2017
Uppdaterad 21.08.2017 16:13.
Peter Albäck är nöjd med Centerns partiledare Juha Sipilä.
Bildtext Peter Albäck
Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist

Det stormar igen kring Svenska Centerns verksamhetsledare Peter Albäck i Kronoby. Under veckoslutet deltog Albäck i en debatt på sociala medier där hans inlägg har uppfattats som grovt förnedrande mot kvinnor.

Inläggen fördöms nu av personer i ledningen för Centern, bland andra av partisekreterare Jouni Ovaska.

- Vi accepterar inte sådana skriverier, säger Ovaska.

Diskussionen startade i fredags med anledning av knivdådet i Åbo där två personer miste livet. De svenska socialdemokraternas ordförande Viktor Kock skrev ett inlägg på sociala medier där han önskade att diskussionen skulle hållas saklig och ty sig till fakta.

Det hela urartade till skriverier som kan uppfattas nedvärderande från Peter Albäcks sida om flera av de kvinnor som deltog i diskussionen. Yle Österbotten har valt att inte återge Peter Albäcks exakta formuleringar, eftersom de kan uppfattas kränkande.

Centerns partisekreterare Jouni Ovaska önskar nu att svenska Centern funderar om det är möjligt för Peter Albäck att fortsätta som verksamhetsledare.

Nedvärderande kommentarer

Viktor Kock säger att han funderat mycket på saken under hela veckoslutet och övervägt tanken på att Peter Albäck borde polisanmälas för sina kommentarer.

- Det är de berörda kvinnorna som borde polisanmäla Albäck i så fall, säger Viktor Kock

- Han balanserar hårfint men i det här fallet gick han ändå över en gräns.

- Det är jättekonstigt att Centern inte tar tag i det här och fördömer det. Det är ganska anmärkningsvärt att anställda får bete sig på det här viset, eftersom han representerar partiet som anställd.

Partisekreteraren tar tag i frågan

Centerns partisekreterare Jouni Ovaska säger sig vara medveten om det skedda och han kommer att besöka Österbotten för att dels träffa Peter Albäck, dels ordföranden för svenska Centern, Peter Knuts. Det svenska distriktet är Peter Albäcks arbetsgivare, inte Centern centralt.

- Vi accepterar inte sådana skriverier. Jag hoppas att svenska Centern gör något åt Peter Albäck och funderar på om det är möjligt för honom att fortsätta att jobba för Centern, säger Ovaska.

Svenska Centern har inga regler

Inom Centerns svenska distrikt finns det inget speciellt regelverk för hur man skall bete sig på sociala medier.

- Vi har inte skrivit upp vilka ord man inte får använda, vi har inget regelverk. Vi har samma stadgor som Centern i Finland och andra partidistrikt, säger Peter Knuts som är ordförande för de svenskspråkiga centerpartisterna.

- Man kan lägga alla möjliga begränsningar. Det finns hastighetsbegränsningar på vägarna, ändå bryter folk mot dom.

Kan man inte kräva att svenska Centerns verksamhetsledare inte skäller ut kvinnor och använder könsord på sociala medier?

- Ja, den dag man kräver samma sak av det som skrivs i Vasabladets och Helsingin Sanomats kommentarsfält som man kräver av vår verksamhetsledare, säger Knuts.

- Det är inte lyckligt att man kallar någon för fula ord, men i stridens hetta säger man saker som man normalt inte skulle säga.

Kommer du att ta tag i den här frågan?

- Du är den förste som tar upp frågan, vi kommer att ha höstmöte i oktober-november. Jag skall prata med Peter Albäck, säger Knuts.

Vi har försökt nå Peter Albäck för en kommentar, utan att lyckas.

Uppdaterad 16:12 med tillägg om att vi inte fått tag på Albäck.

Diskussion om artikeln