Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Förlamning och sterilitet - det här skyddar vaccinerna oss mot

Från 2017
Uppdaterad 23.08.2017 16:41.
En kvinna som ska få en spruta av en läkare. Runt henne bild av Franklin D. Roosevelt, en kampanj för vaccinering mot smittkoppor, en lite flicka med en duk knyten ren huvudet och en ritad röd hund.
Bildtext Gissa sjukdomarna! De flesta så gamla att vi inte ens vet vad symptomen är numera.
Bild: All Over Press/CC

Röda hund, påssjuka och andra gamla sjukdomar. Vad gör de egentligen? Vi frågar läkaren Otto Lindberg. Han förlorade sin egen bror på grund av en följdsjukdom orsakad av mässling.

Det allmänna vaccinationsprogrammet innehåller vacciner som Finlands invånare får helt gratis. Man kan välja att ta alla, en del eller inga alls. Det här är vad de skyddar oss mot.

Tetanusvaccin: Difteri, stelkramp och kikhosta

- Det här är viktiga vacciner, säger Otto Lindberg.

Kikhosta är en sjukdom som kan drabba både vuxna och barn. Drabbar den riktigt små barn, som bara är några månader gamla, kan de bli så sjuka att de dör. Om du får kikhosta som vuxen går du länge omkring och hostar, men då är det mer irriterande än farligt.

En gräfta (en sorts spade) som ligger på marken, på jord.
Bildtext Stelkrampsbakterierna finns i jordmånen och kan smitta om du till exempel har ett sår som bakterien kan ta sig in i.
Bild: CC/Pixabay

Stelkramp är en sjukdom som vi lyckligtvis inte har så mycket av. Utan behandling dör du helt säkert.

- Behandlingen går ut på att man så att säga förlamar musklerna eftersom patienten krampar så mycket. Man ligger nedsövd i veckor, så det är en mycket obehaglig sjukdom. Den orsakas av en bakterie som finns i jordmånen.

Difteri är en allvarlig luftvägssjukdom som också kan vara förknippad med allvarliga följdsjukdomar som hjärtproblem.

MPR: Mässling, påssjuka och röda hund

Röda hund är en sjukdom som inte är så allvarlig, men är du gravid när du får det är risken stor att du föder ett mycket sjukt barn.

- Därför har vi vaccinerat människor mot röda hund sedan början av 70-talet. På det sättet har vi fått ner fosterskadorna, säger Otto.

Röda hund är en luftvägsinfektion som också kan orsaka eksem.

Påssjuka är en sjukdom som brukar gå över, men om den drabbar män i fertil ålder kan den leda till sterilitet och barnlöshet. Du kan också få hjärnhinneinflammation av påssjuka. Påssjukan gör att spottkörtlarna under örat sväller upp.

Otto Lindberg, geriatriker
Bildtext Läkaren Otto Lindberg har själv sett vad mässlingen kan åstadkomma.
Bild: Svenska YLE / Webbdoktorn

Mässlingen är den allvarligaste av sjukdomarna i det här vaccinet och den är mycket smittsam. Sjukdomen börjar med hudutslag, hög feber och vita prickar på insidan av kindernas slemhinnor. En hel del av patienterna får allvarliga följdsjukdomar.

- I u-länder räknar man med att vart tionde barn som får mässling dör av det, säger Otto.

Här i Finland är man bra på att sköta om sjukdomen och ta hand om den akuta fasen, men det som vi inte kan skydda någon mot är en sällsynt komplikation, en sorts hjärninflammation som kan drabba patienten många år efter den haft mässling. Den komplikationen kan tyvärr leda till döden.

- Min egen bror dog i den här följdsjukdomen. Han hade mässling när han var två år gammal och som sjuåring dog han. Han var helt frisk ända tills ett år före han dog. Det berodde på att hans hjärna hade utvecklat den kroniska hjärninflammationen som gradvis förstör hjärnan.

Polio

Polio är barnförlamning. Det är en sjukdom som kan förlama kroppen helt och hållet.

- När vi inte hade vaccin mot polio låg det människor i respirator eftersom de hade fått polio. Alla hamnade inte i respirator men de som hade polio kunde ha förlamningar i armar eller ben och som följd av det förtvinade lemmar.

Barn får poliovaccin i Afghanistan.
Bildtext Så här kan poliovaccinet ges.
Bild: EPA/JALIL REZAYEE

Har du polio som liten utvecklas nämligen inte det förlamade benet på samma sätt som det friska benet. Den mest kända poliodrabbade personen är antagligen USA:s gamla president Franklin D. Roosevelt.

Hib-vaccin: Haemophilus influenzae

Det här är en luftvägsinfektion som kan orsaka allvarliga och dödliga hjärnhinneinflammationer hos barn och även allvarliga luftvägsinfektioner.

Hepatit

Hepatit ingår inte i det allmänna vaccinationsprogrammet men om ett barn ingår i en riskgrupp vaccineras hen.

Kombinationsvaccinet mot hepatit A och B skyddar mot leverinflammationer orsakade av viruset. Hepatit A sprids via mat, dryck och dålig hygien. Hepatit B smittar via blod och sex.

Rotavirus

En infektionssjukdom som leder till diarré. Speciellt hos riktigt små barn kan det vara besvärligt.

HPV-virus

En könssjukdom som ökar risken för cancer i livmodern. Det här vaccinet är ganska nytt i programmet.

På kommande: vaccin mot vattkoppor

Från och med september 2017 tas vaccin mot vattkoppor med i vaccinationsprogrammet. Det innebär att alla barn i åldern 1,5–11 år kan få det gratis.

Vattkoppor är en sjukdom som nästan alla har haft som barn. Sjukdomen är väldigt smittsam, vattkopporna kliar och du kan få infektioner i såren.

Går det illa får du lunginflammation men sjukdomen brukar inte vara dödlig.

- Det tokiga med vattkoppor är att ju äldre du är när du får den, desto sjukare är du. Får du vattkoppor som vuxen ligger du utslagen i två veckor, säger Otto.

Vattkoppor
Bildtext Alla som haft vattkoppor vet att det kliar något enormt.
Bild: AOP / Felix Hörhager/dpa/Corbis

Till vattkoppor hör också risk för följdsjukdomar, och här är det också så att följdsjukdomen kan komma många år efteråt. Alla som har bältros har nämligen haft vattkoppor.

Bältros är ett väldigt smärtsamt hudutslag som orsakas av vattkoppsvirus som stannat kvar i det centrala nervsystemet, i ryggmärgen.

Levande vattkoppsvirus finns alltså i hudutslaget. Det innebär att en person som inte haft vattkoppor eller inte är vaccinerad, kan få det om hen träffar en person som har bältros.

Smittkopporna som försvann

Med en bra vaccinationskampanj kan vi faktiskt utrota sjukdomar. Det här har vi ett exempel på, och det är smittkoppor.

Smittkoppor är en väldigt smittsam sjukdom som har en hög dödlighet.

- Man har vaccinerat mot smittkoppor i snart 200 år och under andra hälften av 1900-talet gjordes det globalt en stark satsning på att vaccinera precis alla mot smittkoppor. Nu har vi utrotat sjukdomen.

Bild av smittkoppsvaccin och injektionsnål.
Bildtext Smittkoppsvaccinet utrotade smittkopporna.
Bild: Wikimedia Commons / Centers for Disease Control and Prevention's Public Health Image Library

Otto berättar att det inte har dykt upp några nya fall på flera tiotals år.

- Det här är en sjukdom som var ett allvarligt hot, och vi har lyckas utrota den.

Gruppimmunitet

Uttrycket ”var och en med sitt” gäller inte när vi pratar om gruppimmunitet. Vaccin är ett gott skydd men det innebär inte att alla som vaccinerar sig får ett hundraprocentigt skydd.

Det finns också människor som inte får bli vaccinerade av olika medicinska orsaker.

- Därför är det viktigt att möjligast många är vaccinerade så att sjukdomen inte finns i omlopp. När tillräckligt många är skyddade finns det inte plats för sjukdomen. Om man beslutar sig för att inte vaccinera sig så ökar man risken för att sådana som inte kan skydda sig blir sjuka. Det här är viktigt att komma ihåg, säger Otto.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln