Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Halla-aho delade svartmålande MV-text på Facebook

Från 2017
Jussi Halla-aho
Bildtext Sannfinländarnas partiordförande Jussi Halla-aho.
Bild: Petteri Paalasmaa / All Over Press

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho delade propagandasajten MV:s artikel där man påstår att den afghan som tidningen Turun Sanomat uppgav att hjälpte knivoffren i Åbo inte skulle ha hjälpt offren.

Halla-aho beskrev också tidningens agerande som "väldigt oförskämt" och bedömde att MV-sajtens text stämmer.

MV-sajten tolkar bilder från brottsplatsen som att invandrare inte hjälpte offren, trots att flera medier skrivit om personer med utländsk bakgrund som hjälpte offren.

Strax efter att texten publicerades fick journalisten Rebekka Härkönen vid Turun Sanomat ta emot hatbrev. Till slut skickades hundratals hatmeddelanden till henne.

Den afghanska mannen hade hjälpt ett offer

Den afghanska mannen hade hjälpt ett offer som knivhuggits i kinden. Flera källor har bekräftat uppgiften för Härkönen.

Turun Sanomat har också bilder där man ser att mannen har blodfläckar på båda ärmarna, även om MV-sajten får det att se ut som att hans kläder är intakta.

På en av Lehtikuvas bilder befinner sig mannen bredvid offret med vårdpersonalen.

Halla-aho säger att poängen enligt honom är att man inte lyfte fram att finländare också hjälpte till.

- Så som man ser på bilden, valde många så klart att fota de personer som passar in i den egna agendan och de som inte passar in tystades ner, säger Halla-aho.

Turun Sanomat har enligt Härkönen också försökt att intervjua en finländsk man som inte ville ställa upp. Den finländska mannen kontaktades av en annan journalist och inte Härkönen som skrev artikeln för Turun Sanomat.

- Det uppgavs inte i Turun Sanomats artikel, det är fullt möjligt. Det kunde tidningen ha lagt till, säger Halla-aho.

Halla-aho anser inte att han har ett ansvar att korrigera det han skrivit på sin Facebooksida.

- Det är mediernas uppgift att kontrollera hur händelseförloppet egentligen såg ut.

"Orimligt"

Härkönen uppger att hon mest är orolig över den afghanska mannens säkerhet.

- Det här är orimligt mot mannen, som inte trängde sig på för någon intervju. Jag fick tag på honom via mina egna källor. Han sade samma sak till polisen som till mig och han har sagt att han också är villig att säga samma sak i rättssalen.

Härkönen kräver att Halla-aho tar ansvar som partiordförande.

- Att han som partiordförande delar texter av en sajt som inte följer journalistreglerna är obegripligt, säger Härkönen.

Polisen har sagt till Härkönen att hatkampanjen kommer att utredas vare sig hon vill det eller inte. Hon har bett att polisen skyddar de personer som hon intervjuat.

FNB har inga uppgifter om att Halla-ahos agerande skulle utredas. Halla-aho uppmuntrade ingen till att agera i sin Facebook-uppdatering och han raderade meddelandet senare.

- Jag konstaterade efter en stunds övervägande att MV-sajten är så laddad att om man delar något som de skrivit kommer all uppmärksamhet att riktas mot sajten, säger Halla-aho.

(FNB)