Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tidigare CAS-domare: Sundby-dom undergräver Johaugs argument

Från 2017
Therese Johaug, 2015.
Bildtext Therese Johaug kan få delta i OS.
Bild: Heidi Koivunen / All Over Press

Att Therese Johaug påstår att hon fick lov av läkaren att använda sin läppsalva är inget som gynnar norskan om man får tro Bård Racin Meltvedt. Han tror att den ett år gamla Sundby-domen kan stå Johaug dyrt. Norskans straff offentliggörs på tisdag.

Den norska skidstjärnan får på tisdagen sin slutliga dopningsdom. Efter att idrottens skiljedomstol CAS har offentliggjort beslutet står det klart om Johaug kan delta i OS i Pyeongchang i februari.

Bård Racin Meltvedt har tidigare varit CAS-domare. Han säger till NRK att Johaugs norska landslagskollegas dopningsdom från 2016 inte gynnar Johaug.

Två månader för Sundby

Martin Johnsrud Sundby var avstängd i två månader från och med den 11 juli 2016 efter att ha använt en astmamedicin.

Ett av Johaugs huvudargument har varit att hon inte agerade uppsåtligen eftersom hon fick grönt ljus av sin läkare.

Det bara en och en halv månad efter Sundbys dopningsdom. I den ansåg CAS att hans argument om att han förlitade sig på läkarna var en försvårande aspekt.

Johaug borde ha vetat bättre

Att Johaug yrkar på att hon fick grönt ljus av sin läkare kan enligt Meltvedt, tvärtom, bli försvårande även för Johaug. Han antyder att Johaug efter Sundbys dom borde ha varit på alerten.

– Det är helt naturligt att det påverkar bedömningen. Att Johaugs landslagskollega precis innan hade blivit dömd trots att han litade på läkarens råd, sade den före detta CAS-domaren.

Juristen Robin Mackenzie-Robinson håller med.

– Eftersom det var så kort tid mellan Sundbys dom och Johaugs positiva dopningstest, och de tävlar i samma landslag, så kan det hända att det skärper kravet på Johaugs aktsamhet. Det som troligtvis väger tyngst är ändå att läkemedlet köptes utomlands, att salvan var okänd för henne och att den möjligen också var tydligt märkt, sade han till NRK.

Johaug har överklagat en 13 månader lång avstängning.

Diskussion om artikeln