Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jokerit gillar sitt märkliga spelschema – "Vi åker till Ryssland när det är sommar och bra väder"

Från 2017
Uppdaterad 21.08.2017 20:20.
Peter Regin presenterar Jokerits tröja.
Bildtext Peter Regin presenterar Jokerits tröja.
Bild: Lehtikuva / Linda Manner

Jokerit inleder sin säsong på onsdag men det tar nästan en månad innan laget spelar i Helsingfors. I slutet av året väntar åtta hemmamatcher på 18 dagar och i februari tar KHL OS-paus i en månad. Det är skönt att få spela bortamatcher i början och inte ha de i slutet av säsongen, sade kaptenen Peter Regin till Yle Sporten om inledningen med åtta raka bortamatcher.

En av de stora skillnaderna mellan ishockeyligorna KHL och FM-ligan är matchprogrammet. KHL börjar nästan tre veckor före FM-ligan och de långa avstånden resulterar i långa bortaturnéer under säsongen.

Den här säsongen rör också OS om i grytan. KHL och Jokerit tar OS-paus medan FM-ligan spelar på.

Jokerits grundserie börjar redan på onsdag, den 23 augusti. Lagkaptenen Peter Regin har ingenting emot att börja spela tidigt.

– Det är skönt, så slipper man hålla på med träningsmatcher i en och en halv månad. På något sätt tycker jag att det är skönt att bara få dra igång på en gång, sade dansken på flytande svenska till Yle Sporten.

Länge till hemmapremiären

Det tar nästan en månad innan laget spelar sin första hemmamatch. Före det spelar Jokerit hela åtta bortamatcher. Chefstränaren Jukka Jalonen menar att man får ta en match och dag i gången.

– Det är en tuff inledning. I alla serier är det svårare att vinna borta än hemma. Det är kalla fakta.

– Det goda är att vi får spendera mycket tid tillsammans. Spelarna lär känna varandra. Vi tränare lär känna spelarna, menade Jalonen.

7000 kilometers flygresa

Det omtalade äventyret med matcher långt i öst står den här gången på programmet tidigt under säsongen.

Den 9 september spelar Jokerit mot Kunlun Red Star i Peking, två dagar senare mot Amur Chabarovsk och den 13 september mot Admiral Vladivostok. Avståndet mellan Helsingfors och Vladivostok är nästan 7000 kilometer.

– Vi har vant oss vid en sådan inledning. Jag tycker personligen om det och jag tror att många håller med mig. Vi åker till Ryssland när det är sommar och bra väder. När det blir långa och mörka kvällar är vi lite mer hemma, sade Jokerit-anfallaren Jesse Joensuu.

Många bortamatcher i början av säsongen betyder många hemmamatcher senare. Mellan den 15 november och 2 december spelar Jokerit åtta hemmamatcher på 18 dagar.

– Det är skönt att få spela bortamatcher i början och inte ha de i slutet av säsongen. När vi kommer hem har vi ganska många hemmamatcher, resonerade Regin.

Tiden får utvisa hur Marjamäki gör

OS spelas i sydkoreanska Pyeonchang i februari.

Eftersom NHL-spelarna inte deltar i OS är det inte otänkbart att många Jokerit-spelare blir uttagna. Chefstränare Jalonen vill inte medge att OS skulle påverka laget.

– Jag tror inte att det spelar någon roll. EHT-turneringen i Helsingfors i november är en turnering där de bästa finländarna i Europa oftast har spelat. Tiden får utvisa vem Marjamäki tar ut från Jokerit. Det samma gäller OS-laget.

OS-uppehållet kan bli avgörande

Till skillnad från FM-ligan tar KHL OS-paus. Jokerit spelar sin sista match före OS-uppehållet den 28 januari och fortsätter säsongen den 27 februari.

– Hur man tar vara på pausen, i form av träning och vila, kan vara avgörande för slutspelsframgången, sade Jalonen.

Joensuu medger inte att OS skulle ha påverkat hans säsongsförberedelser.

– Jag deltog i somras i en träff med många spelare från Europa. Annars har OS inte påverkat mina förberedelser över huvud taget.

Efter OS spelar Jokerit bara två grundseriematcher innan KHL-slutspelet kör igång.

Diskussion om artikeln