Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ubåtsfallet: Kvinna hittad i vattnet utanför Köpenhamn

Från 2017
Uppdaterad 21.08.2017 22:02.
Ubåten Nautilus
Bild: EBU / DR

En kvinna har hittats i vattnet utanför Köpenhamn. Kroppen sågs vid ön Amager, på sidan som vetter mot Sverige, och undersökning pågår, enligt Köpenhamnspolisen.

Det rör sig om en kvinna utan vare sig huvud, armar eller ben, uppgav Köpenhamnspolisen på en presskonferens på måndagen.

Vid häktningsförhandlingen på måndagen berättade ubåtsägaren Peter Madsen han har "begravt" Kim Wall till sjöss.

Köpenhamnspolisen skriver på Twitter att man undersöker fyndet och inte har några ytterligare kommentarer i nuläget.

Observationen kom in klockan 16.41 finsk tid. Det är i samma område som man har sökt den saknade.

"Olycka ombord"

Peter Madsens förklaring om journalisten Kim Walls död framfördes bakom stängda dörrar under häktningsförhandling, men efter att delar av sekretessen i ärendet hävts är den nu känd för allmänheten.

Köpenhamnspolisen har fört fram Peter Madsens förklaring i ett pressmeddelande:

Polisens tekniker undersöker ubåten UC3 Nautilus i hamnen i Köpenhamn.
Bildtext Polisens tekniker undersöker ubåten UC3 Nautilus
Bild: AFP / Lehtikuva

"Den misstänkte har till polisen och i rätten förklarat att det inträffat en olycka ombord på ubåten, som har orsakat Kim Walls död, och att han därefter begravt henne till sjöss på en ospecificerad plats i Kögebukten."

Sitter häktad

Från början förklarade Peter Madsen att Wall, som ska ha varit ombord för ett reportage, gick i land på Refshaleøen vid 22.30-tiden lokal tid.

Men förklaringen ändrades när den Madsen ställdes inför häktningsdomare den 12 augusti. Sedan dess är han häktad misstänkt för vållande till annans död.

- Vi tror att han talar sanning när han säger att hon dött i ubåten, säger Köpenhamnspolisens presstalesman Steen Hansen till TT.

TT: Men ni tror att han har mördat henne?

- Jag har inte fler kommentarer, det är rätt tydligt att han har gett den förklaringen och han är fortsatt misstänkt för mord alternativt dråp. Så det ger nästan sig självt vad polisen tänker om det, säger han.

Peter Madsen
Bildtext Peter Madsen den 11 augusti 2017
Bild: EPA/BAX LINDHARDT

Stora delar av förundersökningen omfattas fortfarande av domstolsekretessen och därför finns inte mer detaljer om Madsens förklaring.

"Sorg och bestörtning"

"Det är med sorg och bestörtning som vi mottagit beskedet om en kollegas död. Våra tankar är med Kim Walls familj", säger Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling i en skriftlig kommentar.

Ubåtsägarens försvarsadvokat berättar att klienten är lättad över att förklaringen har släppts. Han förnekar fortfarande brott.

- Han har hela tiden önskat att upplysningen kom ut redan i samband med häktningsförhandlingen, där han gav sin förklaring. Men polisen och åklagarsidan har haft en önskan om att det skulle ske bakom lyckta dörrar, säger advokat Betina Hald Engmark till danska TV2 utan att kommentera Madsens förklaring ytterligare.

- Min klient samarbetar med polisen och ger polisen de upplysningar som man behöver.

Rutten fastställd

Köpenhamnspolisen anser sig nu ha en bild av hur ubåten rört sig i Kögebukten och Öresund.

Tidigare var det okänt hur den rört sig från midnatt mellan torsdag och fredag fram till fredag förmiddag. Ubåtens färd ska ha skett helt och hållet i danskt farvatten.

- De danska sjöfartsmyndigheterna har utarbetat en konkret rutt. Jag har inga ytterligare kommentarer till det, säger Hansen.

Den privatägda ubåten UC3 Nautilus utanför Köpenhamn. Kvinnan på fotografiet som togs den här veckan, har inte identifierats
Bildtext UC3 Nautilus utanför Köpenhamn i augusti 2017.
Bild: EPA/ANDERS VALDSTED

Kim Wall sågs ombord på Peter Madsens hemmabyggda ubåt på kvällen den 10 augusti och har varit försvunnen sedan dess.

Sökandet efter henne fortsätter - både genom dykningar och med hjälp av sonarutrustning.

Källor: FNB-TT-John Alexander Sahlin/Cecilia Klintö, SVT

Artikeln kompletterades klockan 22.02 med uppgiften att kroppen saknar huvud, armar och ben.

Diskussion om artikeln