Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Jalonen är nöjd med Kurris bygge – "Ett realistiskt mål är att kämpa om hemmafavör i slutspelet"

Från 2017
Uppdaterad 21.08.2017 22:39.
Jokerits chefstränare Jukka Jalonen talar.
Bildtext Jokerits chefstränare Jukka Jalonen är nöjd med lagbygget.
Bild: Lehtikuva / Linda Manner

Jokerits tredje KHL-säsong var lagets klart sämsta. Inför jubileumssäsongen har klubben storsatsat och värvat ihop ett lag där framför allt bredden imponerar. Jokerits chefstränare Jukka Jalonen är optimistisk inför säsongen. Jag tycker att Kurri och Vuorinen har värvat bra spelare, sade Jalonen.

I grundserien har Helsingforslaget kunnat utmana de bästa lagen men i slutspelet har Jokerit tidigt stött på patrull. Två gånger har Helsingforslaget avslutat säsongen med förlust mot CSKA Moskva, senast i våras.

Första KHL-säsongen bjöd succékedjan Steve Moses–Petr Koukal–Linus Omark på stor underhållning och säsongen 2015–2016 var Jokerit grundseriens näst bästa lag. Förra säsongen var laget åtta i väst och säsongen vill många gärna glömma.

"Vi ska blanda oss i toppen"

Lagkaptenen Peter Regin kom till Helsingfors inför den andra KHL-säsongen sommaren 2015. Han är rätt så övertygad om att Jokerit är på väg mot rätt håll.

– Jag tror att vi nu har ett bättre lag på pappret än tidigare. Nu gäller det bara att få ihop det på isen också. Jag tycker att vi har gjort hyfsat ifrån oss. Andra säsongen var bra i grundserien i alla fall. I fjol hade vi lite tufft hela säsongen. Jag tycker att vi har ett så pass bra lag att vi ska blanda oss i toppen, sade Jokerit-kaptenen till Yle Sporten.

Han får medhåll av kollegan Jesse Joensuu.

– Det här laget är aningen mer rutinerat. Vi har blivit bättre. Många spelare har visat att de kan spela på hög nivå i KHL. Vi borde ha pusselbitarna som krävs.

Jesse Joensuu.
Bildtext Jesse Joensuu i vårens slutspelsserie mot CSKA.
Bild: Toni Hekkala / All Over Press

KHL-jättarna SKA Sankt Petersburg och CSKA Moskva spelar båda i väst, vilket innebär att de kämpar om samma finalplats som Jokerit.

– Vi måste vinna mot SKA eller CSKA om vi vill vinna mästerskapet. Vi har ändå gjort det bra under säsongen i grundserien. På något sätt var det ändå hyfsat tajt ifjol trots att vi torskade med 4–0. Tre matcher gick till förlängning, sade kapten-Regin.

Jukka Jalonen siktar på en plats bland de fyra bästa i väst.

– Ett realistiskt mål är att kämpa om hemmafavör i slutspelet. Det underlättar alltid i inledningen av slutspelet.

Jubileumsår

Säsongen är Jokerits 50-årsjubileum. I jämförelse med tidigare säsonger ser satsningen på lagbygget rejäl ut.

På backplats heter de tongivande förstärkningarna Matt Gilroy, Tommi Kivistö, Sami Lepistö och Mike Lundin.

Sami Lepistö talar under presskonferensen.
Bildtext Sami Lepistö är tillbaka i Jokerit.
Bild: Lehtikuva / Linda Manner

I anfallet är Henri Ikonen, Nicklas Jensen, John Norman, Olli Palola och Eeli Tolvanen nya.

Jalonen gillar unge Tolvanen som draftades av Nashville Predators i somras.

– Han är definitivt inte en färdig spelare eftersom han fortfarande är så ung, född -99. Han spelar den här säsongen för första gången på seniornivå. I den bemärkelsen har han en lång väg framför sig. Potentialen är ändå otrolig. Med puck kan han bli en världsklasspelare.

Under sommaren lämnade backarna Chay Genoway, Topi Jaakola, Arturs Kulda ochy Ville Lajunen Helsingforsklubben.

På anfallssidan fick Joey Hishon och Sakari Salminen leta efter nya klubbar.

Nöjd tränare

Chefstränaren Jukka Jalonen är nöjd med bredden.

– Vi har ett nytt lag. Materialet är bredare än förra säsongen. Vi har drygt fem femmor som kan spela bra i KHL. Det ger oss mer intern konkurrens, vilket är bra. Konkurrensen saknades lite förra säsongen. Det höjer oss i vardagen.

Jari Kurri och Janne Vuorinen har plockat ihop laget.
Bildtext Jari Kurri och Janne Vuorinen har plockat ihop laget.
Bild: All Over Press / Petteri Paalasmaa

General Manager Jari Kurri och spelarscouten Janne Vuorinen har ansvarat för lagbygget under Helsingfors-klubbens KHL-säsonger.

– Jag tycker att Kurri och Vuorinen har värvat bra spelare. Ishockey är inte en individuell gren. Vi har ändå fått bra förstärkningar till anfallet. Vi har Jensen, Tolvanen, Norman. Det kan hända att jag glömde någon. Lepistö och Gilroy är offensiva backar, sade Jalonen.

Rämö in, Helenius ut

Målvakterna Ryan Zapolski och Riku Helenius hade kontrakt för säsongen 2017–2018 men Helenius fick efter tre säsonger som backup ge sig av. 29-åringen har ännu inte hittat någon ny klubb.

Karri Rämö som var förstemålvakt i NHL-laget Calgary Flames säsongen 2015–2016 tar nu ny fart i KHL.

– Vi har två bra målvakter. Karri har haft lite krämpor men är så småningom på väg tillbaka. För att vinna i den här ligan behöver man vinnande målvakter. Vi borde ha en bra tandem.

Karri Rämö räddar ett skott i Calgarys tröja.
Bildtext Karri Rämö har många NHL-säsonger i bagaget.
Bild: Cal Sport Media/All Over Press

Under försäsongen har chefstränare Jalonen varit belåten med målvaktsspelet.

– Det positiva är spelet i boxplay och målvaktsspelet. Spelarna behöver lära sig att läsa spelet på samma sätt så att vi spelar samma spel och följer vår grundschablon. Det har varit lite dåligt men är på bättringsvägen.

Diskussion om artikeln