Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Italien har tappat tålamodet - hjälporganisationer beskylls för att locka asylsökande till Europa

Från 2017
Uppdaterad 23.08.2017 17:23.
Hjälporganisationer i Sicilien.
Bildtext SOS Mediterranee förbereder sig för nästa räddningsoperation i hamnen i Catania.

I hamnen i Catania står hjälporganisationen Läkare utan gränsers räddningsfartyg förtöjd sedan en vecka tillbaka. Fartyget Prudence med den långa livbojen på sidan där hundratals migranter snabbt kan klänga sig fast och bli räddade till Europa åker inte längre ut på räddningsoperationer.

Räddningsoperationerna som bara i år har räddat över 100 000 asylsökande till Italien har enligt Läkare utan gränser blivit för riskfyllda.

Organisationen känner sig hotad av den libyska kustbevakningen som tagit till allt effektivare metoder för att tvinga flyktingarna tillbaka till Libyen.

Fartyget Prudence i Catania.
Bildtext Läkare utan gränser, MSF:s fartyg Prudence står vid kajen i Catania. Den långa livbojen kan effektivt rädda hundratals människor som hamnat i vattnet.

Till Italien går det inte att komma ända fram med gummibåt eller med en skranglig träbåt från Libyen. Rutten är för lång och farlig. Alla som når Italien med livet i behåll har blivit räddade av hjälporganisationer och den italienska kustbevakningen.

På en kartongbit utanför järnvägsstationen i centrum av Catania sitter en 17-årig somalisk ung man. Hans tänder är dåliga och armarna är fulla med ärr. Han blev räddad ute till havs av en hjälporganisation och sedan hämtades han till Catania för en månad sedan.

Ynglingen från Somalia som varken vill berätta sitt namn eller bli fotograferad visste när han satte sig på en smuggelbåt till Europa att han inte kommer att överleva rutten om han inte blir räddad ute till havs.

- Jag tvingades fly från Libyen, säger han. Det fanns ingen mat och det var farligt där. Libyerna dödar en, jag har sett många dö.

Attacker mot hjälporganisationer

Inte långt från Läkare utan gränsers fartyg Prudence ligger fartyget Aquarius som är SOS Mediterranees räddningsfartyg. Den har för några dagar sedan hämtat 150 migranter till Sicilien. Nu förbereder de sig för att åka ut igen.

- Vi tänker inte dra oss tillbaka, säger irländaren Max som koordinerar räddningsoperationerna. Han vill inte säga sitt efternamn på grund av rädslan för fascistiska påhopp.

Max jobbar med att koordina räddningsoperationerna.
Bildtext Irländaren Max jobbar med att koordinera räddningsoperationerna.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Klimatet gentemot hjälparbetarna har blivit allt tuffare och det har inte varit helt riskfritt ute på havet på sistone. Max berättar om en gång då de höll på att rädda migranter och den libyska kustbevakningen närmade sig dem.

- De dök plötsligt upp och sköt i luften och runt båtarna för att tvinga migranterna tillbaka. De blev i panik och det är det som är det farligaste. Paniken är det som leder till att det blir kaos och folk hamnar i vattnet och drunknar.

Den libyska kustbevakningen som skolats och fått stöd av Italien och EU har också skjutit mot hjälporgansiationerna och tvingat dem lämna räddningsområden på internationellt vatten.

Det var en av orsakerna till att Läkare utan gränser upphörde med räddningsarbetet. Det blev helt enkelt för riskfyllt.

Den libyska kustbevakningen hade närmat sig dem flera gånger och skjutit mot dem och uppmanat dem att avlägsna sig från internationellt vatten.

Den tyska organisationen Sea Eye och Save the Children har följt MSF:s exempel och upphört räddningsarbetet.

EU:s planer på Medelhavet

Stämningen mot hjälporganisationerna allt mer fientlig

Hjälporganisationerna har beskyllts för att vara en av faktorerna som lockar migranterna till Europa. Enligt EU och Frontex skulle migranterna inte ge sig av om de inte litade på att bli räddade av hjälporganisationerna.

- Flyktingproblemet löses inte med att vi slutar att rädda migranterna. Det skulle bara leda till en massa dödsoffer. Personligen ser jag det som inhumant att inte rädda dem, det passar inte heller ihop med den identitet jag tycker att Europa borde ha.

teckningar som barn har ritat.
Bildtext Barnen som räddats har ritat teckningar som nu hänger på väggen i fartyget Aquarius.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

Tidigare behandlades hjälparbetarna som hjältar men nu är de syndabockar. Det är smugglarna och människohandeln i Libyen som EU borde koncentrera sig på och inte migranterna, säger många hjälparbetare.

De italienska politikerna bara släcker bränder för att få snabba resultat då det är val nästa år i Italien och man befarar att högerpopulisterna kommer att gå framåt.

- Det är inte rätt att de allra mest sårbara och oskyldiga får betala priset, säger Max.

Migranterna som de senaste tre månaderna har kommit till Italien är i sämre skick än tidigare vilket vittnar om fruktansvärda förhållanden i det laglösa Libyen.

Seraina Eldada som är kulturell medlare och jobbar för MSF som samarbetar med SOS Mediterranee på fartyget Aquarius säger att alla migranterna de har räddat har blivit misshandlade och utnyttjade i Libyen. De flesta kvinnor har dessutom blivit våldtagna.

Seraina Eldado från MSF.
Bildtext Seraina Eldada är kulturell medlare och intervjuar alla som räddats ombord.
Bild: Yle/Jessica Stolzmann

- Många fler än tidigare bär spår av misshandel på kroppen. Jag har inte träffat en enda som inte skulle vara svårt traumatiserad av tiden i Libyen.

De är handelsvaror i Libyen och säljs vidare från smugglare till smugglare. Eldada säger att våldet i Libyen verkar mer systematiskt än tidigare.

- De förstår inte ens själva vad som händer dem. De ger sig av från Libyen för att de hellre dör ute på havet än i Libyen.

Diskussion om artikeln