Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tågresan fick en dyster start: ”Du sätter dig inte där din terrorist!”

Från 2017
Uppdaterad 22.08.2017 14:51.
Josef Al-Hamaundi vid en husvägg.
Bildtext Josef Al-Hamaundi är född och uppvuxen i Finland. Hans mamma kommer från Algeriet och pappa från Irak. Rasistiska skällsord har blivit vardag för honom med han är besviken över att ingen stod upp för honom på tågresan från Vasa.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

När Josef Al-Hamaundi steg in i tågvagnen i Vasa vägrade medpassagerare att sitta bredvid honom. En man kallade honom för terrorist och en kvinna trodde att han hade en bomb i sin väska. VR bjöd på resa i första klass som kompensation.

Det var lördagen den 19 augusti, tåget från Vasa till Tammerfors skulle snart starta och Josef Al-Hamaundi letade efter sin plats i den nästan fulla tågvagnen. Han bar på sin fotbollsväska som innehöll bland annat en regnrock och annat som kunde behövas på blockfestivalen i Tammerfors. Inne i tåget lade han märket till att fler medpassagerare stirrade på honom.

- Jag höll på att sätta mig ner på min plats då en man steg upp och ropade till mig ”Du sätter dig inte ner där din jäkla terrorist!”, berättar Al-Hamaundi.

Al-Hamaundi var i detta skede omedveten om fredagens knivattack i Åbo. Han vände sig till mannen och frågade vad det var frågan om. Till svar fick han att han nog vet det själv.

- Jag frågade honom igen varför och det blev tyst i tåget. Jag tittade mig runt i tåget och ingen sade någonting, ingen reagerade. När jag tänkte sätta mig ner sade mannen ”hör du vad jag säger, du sätter dig inte ner där!”, berättar Al-Hamaundi.

Al-Hamaoundi frågade varför han inte fick sitta ner. Då steg en kvinna upp och uppmanade även hon Al-Hamaundi att byta vagn. Kvinnan berättade att hon inte kände sig trygg medan Al-Hamaundi var i samma tågvagn.

- Jag frågade av henne om hon tyckte att jag såg farlig ut med min fotbollsväska som jag packat för en festival? Och när jag sträckte mig efter min plånbok började kvinnan backa, precis som om jag hade haft en bomb i väskan, säger Al-Hamaundi.

”Kan du gå ett par vagnar bort?”

Al-Hamaundi försökte visa kvinnan innehållet i väskan, men uppmanades ändå att byta till en annan tågvagn – några vagnar bort.

- Jag frågade varför jag måste gå ett par vagnar bort och hon sa att hon vill ha ett mellanrum i fall att något händer så att de inte själva ska bli skadade, säger Al-Hamaundi.

Situationen blev spänd och Al-Hamaundi var upprörd och arg. Den manliga medpassageraren uppmanade honom att byta vagn, eller så skulle han se till att han blev utslängd från tåget.

- Han kom nära och jag skuffade bort honom och sa att han inte får komma nära mig. Han försökte igen men då buffade jag bort honom med ena handen medan jag tog min väska med den andra handen, säger Al-Hamaundi.

Han avlägsnade sig från tågvagnen samtidigt som han fick höra skällsord bakom ryggen.

”Konduktören var en ängel”

Al-Hamaundi var på väg att sätta sig i den andra tågvagnen då konduktören kom fram och frågade vad som hänt. Al-Hamaundi berättade. Efter det visade konduktören Al-Hamaundi till första klass och konstaterade att han inte tänkte ta något betalt för resan.

- Jag kan betala sa jag, men konduktören svarade att det här inte är något mot det som jag just upplevt, säger Al-Hamaundi.

När tåget började rulla tog Al-Hamaundi upp sin mobiltelefon och läste om knivattacken i Åbo. Då förstod han men fortfarande var han chockad över hur medpassagerarna hade reagerat.

- Då förstod jag vad det handlade om och blev lite mera lugn och tänkte att det var… därför, säger Al-Hamaundi.

För att samla sina tankar och berätta om sin upplevelse skrev Al-Hamaundi ett inlägg på Facebook.

- Jag ville berätta hur min vardag kan se ut, och det handlar inte bara om mig utan om alla som har samma ursprung som jag, säger Al-Hamaundi vars mamma kommer från Algeriet och pappa från Irak, själv är han född och uppvuxen i Finland.

Responsen på inlägget har varit positiv och han upplever responsen som ett stort stöd.

- Jag är inte lätt att såra, men jag hade hoppats på att någon hade varit där för mig då. Men i den vagnen där jag satt fanns det bara en massa människor som inte brydde sig, säger Al-Hamaundi.

Önskar att folk inte ska döma så lätt

Al-Hamaoundi önskar att folk inte ska döma andra så fort.

- Mitt budskap med det här är att jag är en helt vanlig kille. Jag ser inte skum eller farlig ut. Man ska inte döma på utseende, säger Al-Hamaundi.

Rasistiska påhopp och skällsord har blivit något av en vardag för Al-Hamaundi, men den här gången var det annorlunda eftersom ingen stod upp för honom. Han hoppas att folk inte skulle dra så snabba slutsatser om andra.

- Bara för att Hitler var dålig betyder det inte att hela Tyskland är dåligt. Och bara för att gärningsmannen i Åbo var arab betyder det inte att jag som är arab är dålig, säger Al-Hamaundi.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln