Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Danska polisen om kvinnokropp: Resultatet av DNA-test klarnar på onsdag

Från 2017
Den privatägda utbåten UC3 Nautilus bärgas.
Bild: Jens Noergaard Larsen/EPA

Polisen i Köpenhamn har kommit med mer detaljerad information i fallet med ubåten som sjönk på ett mystiskt sätt och den döda kvinnan som hittats i havet.

Delar av en död kvinna hittades i går på den sydvästra sidan av ön Amager utanför Köpenhamn.

Den funna kroppen saknar bland annat huvud och dykare fortsätter leta efter saknade kroppsdelar.

Ubåten Nautilus
Bild: EBU / DR

Fyndet gjordes i närheten av den plats där den privatägda ubåten UC3 Nautilus gick till havets botten den 11 augusti.

Polisen säger att huvud och extremiteter har skurits av medvetet. Polisen undersöker om det är fråga om den 30-åriga svenska journalisten Kim Wall som varit försvunnen i nästan två veckor.

Kroppen genomgår en rättsmedicinsk undersökning och obduceras. Resultatet av en DNA-analys fås på onsdag.

Ubåtsägaren, uppfinnaren och ingenjören Peter Madsen, 46, sitter häktad som misstänkt för att ha vållat kvinnans död. Polisen tror att han gjort sig skyldig till mord eller dråp.

Madsen har erkänt att han begravt Wall i havet.

Enligt honom förolyckades Wall ombord på båten och därefter begravde han henne till sjöss på ett icke-definierat ställe i Kögebukten.

Märkliga händelseförlopp, underliga förklaringar

Journalisten Kim Wall, 30, sågs gå ombord på Peter Madsens ubåt vid 19-tiden torsdagen den 10 augusti. Hennes avsikt var att skriva en artikel om Madsen och ubåten, som han byggde med hjälp av gräsrotsfinansiering.

Den försvunna svenska jourmalisten Kim Wall.
Bildtext Kim Wall.
Bild: TOM WALL/EPA

Halv tre på natten mot fredag slog Walls partner larm om att varken hon eller ubåten återvänt såsom överenskommet, vilket ledde till omfattande spaningar.

Polisen fick anmälan om en eventuell olycka till havs klockan 03.39.

På fredag förmiddag klockan 11 lokaliserade räddningsmanskapet ubåten då den rörde sig i vattnen söder om Köpenhamn. Madsen påträffades välbehållen; han kom i land ombord på en civil båt.

Däremot har ingen sett Wall sedan torsdag kväll. Och vad gäller ubåten sjönk den i Öresund i samband med räddningsoperationen.

Frilansjournalisten Wall har jobbat för bland annat The Guardian och The New York Times. Hennes föräldrar har vädjat om alla ögonvittnesuppgifter som finns om deras dotter.

Sjönk rasande snabbt

Ubåten uppges ha sjunkit på 30 sekunder medan Madsen stod och vinkade upp till räddningshelikoptern. Efter att ha vinkat till helikoptern hoppade han i vattnet.

Madsen, som konstruerat och byggt ubåten, säger att det var en felaktig ventil som fick ubåten att gå till botten.

Peter Madsen
Bildtext Ubåtsägaren Peter Madsen.
Bild: EPA/BAX LINDHARDT

Polisen misstänker att ubåtsägaren sänkte farkosten avsiktligt för att dölja spår.

Till en början hävdade Madsen att den saknade Wall gått i land efter intervjun. Han sade sig ha tagit med henne på en tur i Öresund, men att han släppt av henne utanför Köpenhamn vid 22.30-tiden på torsdag kväll.

Madsen ändrade sin berättelse då han ställdes inför häktningsdomare den 12 augusti. Sedan dess har han talat om en olyckshändelse.

Han har hållits häktad misstänkt för vållande till annans död.

Polisens tekniker undersöker ubåten UC3 Nautilus i hamnen i Köpenhamn.
Bildtext Nautilus bärgades i mitten av augusti.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ingen kropp ombord på ubåten

Massvis med tips om fallet har kommit från allmänheten; omkring 300 personer har kontaktat polisen och många har skickat bilder och videoklipp på utbåten då den seglade ut i Öresund på torsdagskvällen.

Polisen har å sin sida uppmanat särskilt båtfarare att vara uppmärksamma på allting som avviker från det normala till sjöss, till exempel sådant som ser ut som skräp.

Också svensk polis har varit redo att bistå i spaningarna efter journalisten på svenska sidan om Öresund. Den svenska sjöräddningen har spanat efter kvinnan i svenska vatten i flera etapper.

Dykare lyckades inte genomsöka ubåten på havsbottnen och den bärgades för en dryg vecka sedan. Polisen hittade dock ingen kropp inne i båten.

Spaningarna fortsatte i de omkringliggande vattnen.

Den privatägda ubåten UC3 Nautilus utanför Köpenhamn. Kvinnan på fotografiet som togs den här veckan, har inte identifierats
Bild: EPA/ANDERS VALDSTED

Madsen, man med många järn i elden

Peter Madsen har varit med om att konstruera tre fungerande ubåtar, förutom att han utvecklat raketmotorer och raketbränsle samt deltagit i rymdprojekt.

Han har mottagit flera priser för sitt arbete.

I Aftonbladet beskriver Madsens vänner honom som en perfektionist med kontrollbehov, en egensinnig uppfinnare som vägrar att kompromissa och som ofta hamnar i konflikt med andra.

Expressen har intervjuat en annan vän som säger att ubåten var som ett barn för Madsen och att han aldrig skulle sänka den avsiktligt.

Den 17,8 meter långa och 32,5 ton tunga Nautilus, som sjösattes år 2008, är världens största hembyggda ubåt. Åtta personer får plats i den och där finns några sängar, ett litet kök med kokmöjligheter och en toalett

Det tog Madsen tre år att bygga farkosten tillsammans med 24 medhjälpare. Byggnadsmaterialet utgörs av ett gammalt torn från ett vindkraftverk, uppger Kvällsposten.