Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fler vänfamiljer behövs i Österbotten

Från 2017
Uppdaterad 22.08.2017 13:21.
Emma Granholm och Nina Stubb från Röda Korset, Österbottens svenska distrikt.
Bildtext Emma Granholm och Nina Stubb från Röda Korset, Österbottens svenska distrikt.
Bild: Yle/Pia Lagus

Behovet av vänfamiljer är alltid stort eftersom hela Österbotten är ganska mångkulturellt. Tillströmningen av nya människor är konstant.

Det säger Nina Stubb som är mångkulturutvecklare vid Österbottens svenska Röda Korsdistrikt. Därför arrangeras nu nya inspirationstillfällen och kurser.

- Vad är väl viktigare än att få ett sammanhang och en introduktion till samhället? Vänskap helt enkelt, säger Stubb.

Att vara vänfamilj kräver framförallt engagemang från hela familjen. Men några specialkunskaper behövs inte.

- Det handlar om att bjuda in flyktingfamiljen eller det ensamkommande barnet till sin vardag. Det behöver inte vara en nöjestillställning när man träffas.

Behov finns i hela distriktet

Eftersom tillströmningen av både asylsökande och kvotflyktingar är jämn runt om i Österbotten försöker distriktet stöda där behovet finns.

I Vasa är behovet av stöd till ensamkommande barn stort just nu. Därför ordnar distriktet i slutet av semptember ett inspirationstillfälle för de som är intresserade av vänfamiljsverksamhet. Tillfället ordnas i Vasa men riktar sig till intresserade från hela Österbotten.

Många har visat intresse för att bli vänfamilj och från Röda Korset har man insett vikten av utbildning för dessa. För en del krav ställs det ändå på vänfamiljerna.

- Det viktigaste är nog viljan och engagemanget. Men i synnerhet när det gäller ensamkommande så vill vi hitta vänfamiljer som kan ta ansvar över en längre tid. En viss regelbundenhet är också önskvärd. Att man träffas minst en gång i veckan, säger Nina Stubb.

- Stöd behövs av alla slags familjer. Begreppet familj behöver inte vara man, hustru och tre barn. Vi vill ha med alla familjekonstellationer, säger Emma Granholm, som är samordnare för samhällsverksamheten på Röda Korsets distriktskansli.

Tar lite men ger mycket

Att vara vän eller stödperson tar inte så värst mycket. Däremot ger det en hel del. Det har Nina Stubb egen erfarenhet av som handledare för ensamkommande barn.

- Ännu i dag, åtta år efter att jag började det jobbet, har jag flera av dem kvar i min nära vänskapskrets. Vi har lärt oss otroligt mycket av varandra. De har berikat mitt liv väldigt mycket och det har inte varit särskilt betungande.

I Larsmo arrangerar Röda Korset en vänkurs den 23 september. Inspirationstillfället i Vasa arrangeras den 27 september.