Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Kvartersklubbens sal avgjorde valet av Folkhälsans nya utrymmen

Från 2017
Ljus kvinna i röda byxor och vit tröja på blått står i mitten av en sal med stolar i ring och vackra gamla fönster
Bildtext verksamhetsledare Regina Strandberg i Folkhälsans och Kvartersklubben nya sal
Bild: Yle/Nilla Hansson

Det var den fina salen i Akademins gamla kursbibliotek som avgjorde valet av nya utrymmen berättar Folkhälsans verksamhetsledare Regina Strandberg

Folkhälsan i Åbo har flyttat från en av de vackraste salarna i Åbo centrum till nya utrymmen och ny sal. Den vackra gamla byggnaden på Auragatan 1 har bytts ut till en annan gammal och lika vacker sal på Henriksgatan 9 invid Domkyrkan. Många känner den "nya" byggnaden som gamla Kursbiblioteket vid Åbo Akademi. En del har som forskare gnuggat geniknölarna och utmanat sittmuskulaturen på Forskarvinden som fanns i samma hus.

När Regina Strandberg och hennes kolleger såg salen på Henriksgatan var det avgörande: det här är en sal som passar Kvartersklubben perfekt!

vitt gammalt stenhus i två våningar invid Domkyrkan och Åbo akademis huvudbibliotek. Vi paketbil i förgrunden
Bildtext Folkhälsan i Åbo har flyttat till Henriksgatan 9
Bild: Yle/Nilla Hansson

De nya lokaliteterna i det gamla huset har genomgått omfattande sanering. Än så länge är det bara kontoret på Folkhälsan som har kunnat flytta in eftersom det är mycket som ännu står ofärdigt. Det har verksamhetsledaren stor förståelse för: Det är alltid oväntade saker som inträffar när det gäller sanering av ett riktigt gammalt hus.

Dessutom har de arkeologiska utgrävningarna kring huset nyligen avslutats. Också det har fördröjt Folkhälsans inflyttning. Verksamheten i normal ordning kan sätta igång först i slutet av september. Då ska också en del ny verksamhet som utgår från deltagarnas önskemål starta.

De nya utrymmena är som de gamla centralt belägna. Många bussar stannar i närheten. Personalen på Folkhälsan har tillgång till egna parkeringsplatser. För andra är det under vardagar som känt ganska trångt om saligheten i universitetskvarteren.

Diskussion om artikeln