Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Cas-experten missnöjd med Johaugs milda dom – ”Kan leda till sänkta avstängningar”

Från 2017
Therese Johaug
Bildtext Therese Johaug stängs av i 18 månader.
Bild: Eibner Europa/ All Over Press

Olli Rauste är inte nöjd med Cas dom i fallet Therese Johaug. Den idrottsjuridiska experten säger till Yle att domen för med sig ett farligt prejudikat – att idrottare inte längre är lika ansvariga för vilka medel de får i kroppen av misstag.

– Det internationella skidförbundet Fis yrkade på en högst 20 månader lång avstängning. Det betyder att de inte ansåg att Johaug hade gjort sig skyldig till allvarlig vårdslöshet. Cas var av samma åsikt.

Det förklarar Olli Rauste, expert i skiljedomstolsärenden, för Yle.

– Slutsatsen är då nu att en idrottare, som inte kontrollerat produktbeskrivningen, bipacksedeln och jämfört dessa med listan på förbjudna substanser, inte längre är lika ansvarig för att åka fast för dopning, tillägger han.

Olli Rauste.
Bildtext Olli Rauste.
Bild: Yle

Johaug har hela tiden hävdat att hon inte var medveten om att läppsalvan som hon använt innehöll anabola steroider. Landslagsläkaren tog på sig ansvaret, men enligt regelverket är det idrottaren själv som bär ansvaret för vilka ämnen som hamnar i kroppen. Det skrev också Cas under.

Enligt Rauste har Cas ändå hållit med Johaug. I andra fall skulle domen ha varit minst 24 månader lång.

– På så sätt kan man säga att jag är missnöjd. Jag skulle absolut ha förespråkat en linje där idrottaren bär fullt ansvar för vilka substanser som hamnar i kroppen. Allt annat är att misslyckas med att bära sitt ansvar som elitidrottare, säger han.

"Bara norrmännen som tycker att Johaug inte gjort något fel"

Rauste befarar nu att Johaugs dom till och med leder till att flera idrottare i framtiden kan slippa undan lättare, bara de yrkar på att inte ha varit medvetna om vilka ämnen de fått i sig.

– Idrottare kan alltid säga att de glömde att titta på produktbeskrivningen, och att de inte var medvetna om att vissa ämnen är förbjudna. Nu finns det ett prejudikat för det här, säger Rauste.

Han är inte heller ensam med åsikterna.

– Jag har diskuterat det här med flera av mina kolleger utomlands. Vi är alla överens om att domen borde ha varit hårdare. Norrmännen har sedan levt i sin egna bubbla, där Johaug inte gjort något fel alls, säger han.

Diskussion om artikeln