Konst kan hjälpa människor i kris
Anita Ollonberg använder konst i olika former för att hjälpa personer i behov av terapi. Kunden eller patienten får själv utföra olika uppgifter med färgpenna, kritor, kol, målfärg, lera eller sten.
Ollonberg är, om inte den enda, så åtminstone en av få konstterapeuter i Finland som har specialiserat sig på kriser och trauma. I somras öppnade hon mottagning i Borgå.
- Konstterapi kan användas för att vårda olika sjukdomar eller för att förbättra livskvaliteten i allmänhet. Konstterapi kan också verka förebyggande på till exempel utmattningsdepression, säger Ollonberg.
Terapiprocessen börjar med en intervju där kunden eller patienten får berätta vad denne vill ha hjälp med, samt några inledande teckningsuppgifter.
- På basis av hur kunden arbetar med uppgifterna jag ger och hur de färdiga verken ser ut kan jag uppskatta hur terapin framskrider och hurdana uppgifter vi ska gå vidare med.
I slutet av sessionen diskuterar Ollonberg och patienten konstverket och vilka känslor det väckte att göra det.
Lera och sten
I konstterapi gör man så mycket som möjligt med händerna. På ett skåp i Ollonbergs mottagningsrum står några stenar
Stenarna är av olika färg och storlek. Det finns täljsten i ljusa och mörka toner, samt ljus alabaster.
- Den peruanska täljstenen har extra mycket talk i sig och är därför så mjuk att den går att fila för hand med en rasp, säger Ollonberg.
Dammet yr då Ollonberg drar raspen mot en stenbit, och mycket riktigt börjar den snabbt ändra form.
Olika metoder för olika problem
Inom konstterapi kan man använda många olika material. Alla har någon viss funktion.
Att arbeta med sten eller knåda lera är bra för den som behöver få handskas med något konkret till exempel för att få tillbaka verklighetskänslan eller för att bearbeta aggression.
Att få väcka och aktivera kroppen som en del av terapin är bra för personer som annars inte rör på sig så mycket, till exempel äldre människor.
För en deprimerad person kan det vara bättre att måla eller rita och använda färger för att förbättra måendet och väcka kreativiteten.
Konstterapi, vad är det?
Kris och trauma
Att använda konstterapi för att bearbeta kriser och trauman är ännu ovanligt i Finland. Ollonberg är den enda konstterapeuten i Finland som är specialiserad på just kriser och trauman.
- Med hjälp av konstterapi kan vi återbörda förbindelser mellan olika delar av hjärnan. Konst som metod fungerar också på sådana områden som inte aktiveras via tal. Via konst är det lättare att nå känslorna.
Då en person upplever en kris är det viktigt att behandla den innan saken blir till ett trauma.
- Konstterapi är ett bra sätt att behandla trauman eftersom de sitter i delar av hjärnan som inte är responsiva för tal men nog för konst.
Ollonberg tar fram en korg med kritor och några papper. Hon demonstrerar en övning som hjälper personer i kris eller som annars mår dåligt.
- Det här är en övning som går att göra hemma också.
Cirkelövning
Ollonberg börjar med att använda en uppochnervänd tallrik för att rita en cirkel med blyerts. Sedan tar hon fram ett riktigt litet rivjärn.
Hon börjar riva flisor från kritor i olika färger runt cirkeln. Hon tar stöd av hela kroppen och masserar in färgen i pappret med handflatorna.
- Cirkeln är jaget och resten är världen utanför. Det här är det dåliga som hänt, som skadat mig, säger Ollonberg och ritar in spretiga streck med rött och svart som tränger sig in i cirkeln.
Resultatet blir en teckning i mörka färger.
- Om man sett någonting hemskt så är det lätt att bli rädd för att något liknande ska hända en själv. Då suddas liksom gränsen ut mellan världen och jaget.
Ollonberg sätter undan teckningen och börjar jobba på nästa papper.
Hon ritar en cirkel med blyerts och använder samma teknik som tidigare för att färglägga resten av pappret med krita.
Den här gången är det meningen att hon ska visualisera hur det skulle se ut då allt är bra. Därför använder hon ljusare, varmare färger.
Gräns
Den viktigaste delen av övningen kommer då hon till slut ritar en gräns runt cirkeln, en gräns mellan självet och världen.
- På den andra bilden är jaget tryggt. Det är viktigt att avsluta med att visualisera hur det är att må bra för att inte fastna i det dåliga.
Enligt Ollonberg fungerar hjärnan så att de tankar eller känslor du tänker mest på förstärks och snurrar i huvudet också framöver.
Efter att hon är klar kastar Ollonberg bort teckningarna. Arbeten som gjorts i terapisyfte brukar inte sparas just för att kunden inte ska fastna i att älta det den gått igenom.
Enligt Ollonberg skulle det vara viktigt att kunden koncentrerar sig på att göra konst i cirka en halv timme varje session.
- En person i kris kan ha så svårt att koncentrera sig att hen målar bara fem minuter åt gången. Efter tre månader, då situationen börjat lätta, kan personen kanske hålla på i 45 minuter i sträck.
Ville bli lärare
Ollonberg jobbade tidigare som hortonom men märkte att hon ville göra något annat. Konstterapin kom in i bilden via omvägar.
Först började Ollonberg studera steinerpedagogik. Konst i olika former var en viktig del av studierna och hon riktade in sig på att bli bildkonstlärare.
Under en veckoslutskurs i konstterapi märkte Ollonberg att det var hennes grej.
- Mitt förhållande till konsten blev djupare hela tiden.
Utbildning utomlands
Som en del av studierna gick Ollonberg på läkares föreläsningar om olika sjukdomar.
- Jag är ingen läkare, men det är viktigt att veta hur olika sjukdomar uppkommit och hur de fungerar.
Ollonberg studerade konstterapi i St:Petersburg och runtom i Norden eftersom det inte gick att få en examen i Finland. Hon vidareutbildade sig i kris- och traumainriktad konstterapi på ett universitet i Tyskland.
Sitt slutarbete inom kris och trauma gjorde hon på skyddshemmet i Borgå, men några andra kunder i kris har hon inte hunnit ha än. Ollonberg öppnade sin mottagning i slutet av juli.
Kompliment
Konstterapi kan användas för att hjälpa personer med många olika sjukdomar och problem.
- Jag tror att det alltid är hälsosamt att göra konst, men det behövs en konstterapeut för att utföra den terapeutiska processen, säger Ollonberg.
Om kunden har en diagnostiserad sjukdom kan konstterapi fungera som ett kompliment till den andra vården patienten får.
- Jag gjorde mitt diplomarbete som konstterapeut i Sverige så att jag i samarbete med en läkare gav konstterapi åt en psykospatient.
I höst ska Ollonberg börja ge gruppterapi åt Borgå stads grupp för opiatberoende som får substitutionsvård. Med hjälp av konstterapi ska hon stödja missbrukare som vill börja ett liv utan droger.
Ollonberg skulle gärna jobba mer tillsammans med den offentliga sektorn. Hon efterlyser konstterapi och särskilt då konstterapi inriktad på kris- och traumavård som en del av den allmänna sjukvården.
Som det ser ut nu kan man till exempel inte få stöd av FPA för att gå hos en konstterapeut som inte också är psykoterapeut.
- Om det händer något i Borgå så önskar jag det skulle vara möjligt att erbjuda konstterapi åt behövande.