Grupp för överviktiga som vill träffas anonymt
Elaka nätkommentarer om överviktiga fick Gun-Britt Färms känslor att svalla. Men i stället för att ge något beskt svar kom hon på en idé. Hon vill istället skapa en stödgrupp för överviktiga där vem som helst får träffas för att prata, lyssna och motionera.
Idén kom på fem minuter. Gun-Britt Färm, närvårdare och utbildad erfarenhetsexpert läste en artikel på svenska yle där Petra Signell berättade om sin viktnedgång och hur hon efteråt har märkt att överviktiga anses vara lite dumma. I artikeln berättar Petra vidare hur svårt det har varit att få hjälp med att gå ner i vikt.
- Det jag reagerade mot var alla negativa kommentarer efter artikeln. Hur människor kan kommentera utan att alls veta hur feta eller storvuxna människor mår.
Gun-Britt skrev därför en kommentar där hon bjuder Raseborgare att komma med i en grupp där medlemmarna kan stötta och stöda varandra, motionera tillsammans, eventuellt ordna föreläsningar, gå på vattengymnastik och gym.
- Vid första träffen gör vi upp riktlinjer och kommer med önskemål. Alla som känner att de behöver kamratstöd i sin viktminskning är välkomna.
Lite som AA men ändå inte
Deltagandet i gruppen ska fungera på fri vilja men vissa gemensamma principer vill Gun-Britt Färm ändå att gruppen ska följa.
- Man ska lova respektera människors anonymitet och allt som diskuteras gruppmedlemmarna emellan räknas som ett förtroende som man inte berättar vidare.
Modellen till stödgruppen påminner delvis om AA, anonyma alkoholister. Man är med av fri vilja, anonym och utan att det kostar något. När medlemmarna träffas får den som vill prata under en viss tid utan att bli avbruten. Alla andra lyssnar utan att kommentera, ställa frågor eller argumentera.
- Det finns en världsomfattande grupp som har startat i USA och som går under namnet OA, det vill säga anonyma överätare. Vår grupp bestämmer själv om den vill ansluta sig till OA. Personligen anser jag att den är till för personer med olika ätstörningar. Min tanke med den här gruppen är att ge stöd till personer med övervikt, men jag har ingen kunskap i bulimi eller andra ätstörningar.
Gun-Britt poängterar också att hon gärna kan åta sig att boka gym och föreläsare, men hon vill inte att medlemmarna ska se henne som en ledare för gruppen. Hon är initiativtagare, men inte den som ska dra upp riktlinjerna. Det gör gruppen tillsammans.
- Ett krav har jag ändå; var och en måste ta ansvar för sin egen hälsa och sköta sin läkarkontakt utanför gruppen. Jag kan och vill inte ta ansvar för andra människors hälsa.

Vega Dag: Stödgrupp för överviktiga
Omvärldens kommentarer sårar
Gun-Britt Färm säger att hon alltid varit fet eller storvuxen. Hon använder själv de benämningarna på sin övervikt.
- Jag har inte tagit några större bekymmer, men det är klart att jag har bantat och motionerat med varierande framgång. Däremot har omvärlden kommenterat min vikt.
Gun-Britt berättar om butiksbiträdet som hänvisade henne till andra klädaffärer innan hon ens hade hunnit säga att hon letade efter nya jeans till sina söner.
Ett annat exempel är läkaren som hade skrivit ”obese” i Gun-Britts sjukjournal.
- Jag har visserligen inte kollat var gränsen för obese går, men jag anser inte att jag är sjukligt överviktig. Dessutom nämnde läkaren inte med ett ord min övervikt när jag träffade honom.
Flera intresseanmälningar önskas
Gun-Britt Färm vill för sitt eget välmående gå ner i vikt. Hon tror på kamratstöd och att motionera tillsammans. Efter hennes första upprop har några personer redan anmält sig, men Gun-Britt vill gärna att fler intresserade hör av sig per e-post till fetaistan@hotmail.com. Gruppen riktar sig till personer som bor i Raseborg eller har möjlighet att komma till staden.
- Namnet Feta i stan kan gruppen sedan ändra på till något mera lämpligt.
