Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Konsulter har utrett konkurrensmodell för järnvägstrafiken

Från 2017
Uppdaterad 23.08.2017 15:03.
Rautatieasema
Bildtext Biljetterna ska bli billigare, enligt regeringens konkurrensmodell.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Kommunikationsministeriet har anlitat flera konsultföretag för att reda ut vilken modell det lönar sig för Finland att använda när man öppnar marknaden för passagerartrafiken på järnvägarna.

Bland andra Petri Kuoppamäki, professor i affärsjuridik vid Aalto-universitetet, efterlyser en noggrann analys. Hittills har Kommunikationsministeriet gett ut ett faktablad.

Kuoppamäki är inte övertygad om den modell som regeringen har lagt fram, men nobbar den inte heller på rak arm.

- Det finns olika modeller. Den föreslagna modellen kan vara en bra idé för allmänheten för att vi kan sänka kostnaderna, men det kan också leda till att infrastrukturen försämras för att ingen längre investerar i den, säger Kuoppamäki.

- Vad jag gärna såg är en utredning och noggrann analys av de modeller som har tagits i bruk i Europa.

Priserna kan först gå ner, men sedan upp ganska snabbt. Jag är inte helt övertygad om den här modellen.

Professor Petri Kuoppamäki

Regeringen presenterade i början av augusti sitt förslag om att öppna upp marknaden för passagerartrafik.

Regeringen hänvisar till EU-lagstiftning som kräver konkurrensutsättning och motiverar förslaget med att den ökar på tågtrafiken och förbättrar servicen.

- Men järnvägstrafiken är en invecklad helhet, noterar Petri Kuoppamäki. En risk i den modell som kastats fram är att det skapas ett oligopol, med bara få aktörer.

- Priserna kan gå ner i samband med den första rundan - men sedan upp ganska snabbt. Jag är inte helt övertygad om den här modellen.

"Inte ett förslag gjort av konsulter"

Hur har ministeriet utrett frågan?

- Vi har utnyttjat ministeriets egen kunskap och information från andra myndigheter samt utredningar som gjorts i andra EU-länder, säger avdelningschef och överdirektör Olli-Pekka Rantala på Kommunikationsministeriet.

På ministeriets webbplats finns det för tillfället finns bara ett tvåsidigt faktablad

- Vårt ministerium har också beställt några studier, men de innehåller VR:s affärshemligheter och ofullständig data om framtida konkurrensutsättning. Vi håller på och går igenom vad som kan publiceras.

Vem har ni beställt utredningarna av?

- Ramboll, ett konsultföretag, och Carnegie.

I hur stor utsträckning har ni förlitat er på dem? Till exempel till 90
procent?

- Jag kan inte säga på det sättet. Det är inte ett förslag av konsulter. De har värderat till exempel vilken modell som kunde fungera i Finland.

Delar av rapporterna ges ut snart

Utredningarna har inte hittills varit offentliga men delar av dem ska publiceras i slutet av veckan, lovar Rantala. Några andra medier har också frågat efter utredningarna.

Också Taloustutkimus finns med bland de företag som man beställt utredningar av.

Totalt har ministeriet betalat 174 250 euro för samtliga utredningar.

Hur ser du på risken om ett oligopol?

- Förstås är det bra för konkurrensen att det finns flera aktörer. Om man jämför med mobiltelefoni så har man tre stora och konkurrensen fungerar bra. Det är också viktigt att man lär sig och får erfarenhet.

Diskussion om artikeln