Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Upphandlingen av dagkirurgi har stoppats i Jakobstad

Från 2017
Uppdaterad 23.08.2017 10:25.
Malmska i Jakobstad.
Bildtext Malmska sjukhuset i Jakobstad
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Upphandlingen av dagkirurgi till Malmska sjukhuset i Jakobstad har stoppats av social-och hälsovårdsnämnden på mötet på tisdagkväll.
Enligt ett utlåtande från social-och hälsovårdsministeriet kan sjukhuset från och med nästa år varken ha operationer som egen verksamhet eller som köptjänst.

Ministeriet säger i sitt utlåtande att ifall den kommunala social-och hälsovården köper en tjänst gäller samma regler för den som för den egna verksamheten.
Social-och hälsovårdsnämnen vill ännu utreda möjligheten till samjour och samarbete med Vasa centralsjukhus i den här frågan. Ett extra nämndmöte kommer att hållas om ett par veckor med anledning av den här frågan.

Beskedet från ministeriet kom i förra veckan

Processen kring upphandlingen av dagkirurgi startade i början på sommaren. På andra sjukhus i landet som har en liknande situation som Malmska sjukhuset i Jakobstad har utlåtanden inbegärts och ministeriet har gett dem samma besked som nu också nått Jakobstad, det kom i slutet av förra veckan.

Chefläkare och tf sjukvårdsdirektör Pia-Maria Sjöström
Bildtext Pia-Maria Sjöström
Bild: YLE/Patrik Enlund

- I utlåtandet hänvisar man till lagen om planering av och statsunderstöd för hälsovården och enligt den gäller samma krav för köptjänster som för den egna verksamheten säger tf direktören för social-och hälsovårdsverket Pia-Maria Sjöström i Jakobstad.

Är det här sista ordet?

- Social-och hälsovårdsnämnden var enig om att lagstiftningen är väldigt märklig, olika sjukhus hamnar i olika ställning, nämnden vill ännu utreda möjligheterna till samjour och samarbete med Vasa centralsjukhus.

- Det finns en möjlighet att en privat aktör hyr in sig och har en helt privat verksamhet men sjukhuset kan inte ha egen eller upphandlad operationsverksamhet efter årsskiftet.

Den sistnämnda möjligheten innebär att enbart personer som själva kan betala för dagkirurgiingrepp helt ur egen ficka eller har privata försäkringar som täcker kostnaderna kan utnyttja dem.
Vissa polikliniska ingrepp kan ännu ske efter årsskiftet vid Malmska sjukhuset.

Extra nämndmöte ordnas

Politikerna i social-och hälsovårdsnämnden i Jakobstad vill inte ännu ge tappt. Ett nytt möte i nämnden kommer att hållas om ett par veckor och fram till dess är det meningen att det skall ryckas i alla möjliga politiska trådändar som finns.