USA tror på dialog med Nordkorea "inom en nära framtid"
USA ser ut att göra förhandlingstrevare till Nordkorea efter flera veckor av hotfull retorik på bägge sidor.
Utrikesminister Rex Tillerson välkomnar nu Nordkoreas återhållsamhet och han säger att det är möjligt att länderna inleder en dialog inom "en nära framtid."
- Vi har inte sett nya missilprov eller provokationer från Nordkorea sedan FN:s enhälliga nya sanktioner konstaterade Tillerson inför journalister i Washington.
- Vi hoppas att det här början av den signal som vi har väntat på, att de är redo att trappa ner spänningen och sina provokativa åtgärder. Detta kan erbjuda en väg till någon form av dialog inom en nära framtid, tror Tillerson.
Tillerson har under de senaste veckorna verkat betydligt mer optimistisk än sitt eget utrikesministerium som nyligen sade att det ännu återstår en lång väg innan USA är redo att gå med på samtal med Nordkorea.
Även Trump berömmer
President Donald Trump har varit särskilt negativ mot Nordkorea och han har i flera repriser hotat med krig och förödelse om det fortsätter att utveckla långdistansmissiler som kan nå USA.
Trump har i alla fall tonat ner sin retorik och han berömde förra veckan Kim Jong-Us "kloka beslut att inte angripa Guam."
- Vi måste se mer från deras sida, men jag vill notera de åtgärder som de redan har vidtagit, säger Tillerson hoppfullt.
Vad kan man förhandla om?
Det är ändå oklart vad länderna egentligen kunde förhandla om.
USA vidhåller att Nordkorea först måste avge löften om att det gör sig av med sina kärnvapen innan förhandlingar är möjliga.
Nordkorea vägrar blankt och kräver i stället att USA och resten av omvärlden erkänner det som en kärnvapenmakt.
Det har tidigare rapporterats om hemliga kontakter mellan USA och Nordkoreas FN-ambassad i New York.
Kontakterna har bland annat använts för samtal om fängslade amerikaner i Nordkorea.
Om och när en dialog inleds så skulle den sannolikt först kretsa kring avspänning och förtroendeskapande åtgärder på den koreanska halvön.
Lyckade missiltest
Nordkorea har i sommar utfört två lyckade test med nya långdistansmissiler och har tidigare i år utfört en rad test med medeldistansmissiler som också kan avfyras från ubåtar.
Det har gått knappt en månad sedan landet testade en ny långdistansmissil som kan nå Hawaii, Alaska och stora delar av västra USA.
Nordkoreanerna hävdar att de nu har lyckats i sina långvariga försök att miniatyrisera en kärnstridsspets som kan fästas på långdistansmissiler.
Utländska experter betvivlar att Nordkorea redan har det kunnande som krävs, men ett slutlig genombrott tros vara nära förestående.
Inga förhandlingar sedan år 2008
De så kallade sexpartssamtalen om Nordkoreas kärnvapenprogram kollapsade år 2008 och landet har därefter utfört flera kärnvapenprov, senast i fjol höstas.
Nordkoreas ambassadör vid nedrustningsförhandlingar i Genève lät inte särskilt optimistisk på tisdag.
- Så länge som USA:s fientliga politik och kärnvapenhot förblir outmanade, så kommer Nordkorea inte att förhandla om sina kärnvapen som utgör vårt självförsvar, sade veterandiplomaten Ju Jong-Chol.
Källor: AP, Reuters, Yle