Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

FN slår larm om risken för folkmord i Centralafrikanska republiken

Från 2017
Uppdaterad 23.08.2017 16:31.
franska trupper i CAR
Bildtext FN oroar sig över att regeringen endast kontrollerar huvudstaden Bangui medan våldet har blossat upp i landets mellersta och sydöstra delar.
Bild: EPA/LEGNAN KOULA

Förenta Nationernas humanitära chef Stephen O'Brien varnar för risken för folkmord i Centralafrikanska republiken.

O'Brien sade efter ett slutet möte i FN:s säkerhetsråd att det finns tidiga tecken på ett förestående folkmord i landet som har lidit av omfattande sekteristiskt våld sedan år 2013.

- Det pågår en fruktansvärd utveckling kring milisgrupper som nu använder etniska eller religiösa orsaker för attacker, varnade O'Brien efter ett besök i landet.

Milisgrupperna ligger på lur

O'Brien besökte bland annat staden Bangassou där han bevittnade hur 2 000 muslimer hade stängts in i en katolsk kyrka dit de hade flytt efter attacker från kristna milisgrupper.

Han informerade säkerhetsrådet om hur "milisgrupperna ligger på lur i väntan på att de kan döda dem (muslimerna) om de rör på sig."

Han klagade också över att den kristna milisen i Bangassou betraktar marockanska FN-soldater som sina fiender.

- De beskrivs som legitima måltavlor eftersom de beskyddar muslimer som de försöker göra sig av med, säger O'Brien.

FN-soldater på rad i Centralafrikanska republiken.
Bildtext Över 12 000 FN-soldater i Centralafrikanska republiken har inte lyckats få slut på etniska våldsamheter som började år 2013
Bild: DANIEL DAL ZENNARO

Våldet fortsatte efter valet i fjol

Centralafrikanska republiken har lidit av omfattande våld ända sedan muslimska Selekarebeller drev den kristne presidenten François Bozize från makten.

Kristna milisgrupper gick till motattack och tusentals människor har dödats i våldsamheter sedan dess.

Våldet har fortsatt trots förhållandevis fredliga val i fjol som hölls under FN-beskydd.

Våldet koncentreras nu i landets mellersta och sydöstra delar där över 300 människor har dött och över 100 000 har flytt från sina hem sedan maj.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres varnade i juli för att försöken att nå en hållbar fred är på väg att misslyckas på grund av häftiga strider, särskilt i de sydöstra delarna av landet.

Eskaleringen är mycket verklig. Vi hör om saker som vi inte har hört på länge. Det pågår mycket djupgående etniska rensningar

FN:s humanitära chef Stephen O'Brien

O'Brien sade att regeringen endast kontrollerar huvudstaden Bangui och att man måste komma på sätt hur regeringens auktoritet kan utvidgas.

- Eskaleringen är mycket verklig. Vi hör om saker som vi inte har hört på länge. Det pågår mycket djupgående etniska rensningar, varnar FN:s humanitära chef.

FN har över 12 000 fredsbevarare i landet för att stabilisera situationen men missnöjet med FN-soldaterna har ändå varit utbrett.

Fredsbevararna som främst kommer från Asien och andra afrikanska länder har bland annat anklagats för sexuella övergrepp.

Centralafrikanska republiken är rikt på naturresurser men är trots det ett av världen fattigaste länder.

Enligt Världsbanken lever nästan 70 procent av landets invånare i fattigdom.

Källor: AP, Reuters, AFP

Diskussion om artikeln