Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Sunt leverne minskar risken för hjärtflimmer

Från 2017
En vegarisk sallad
Bild: CC0 / Stocksnap.io / Jeffrey Betts

Hjärtflimmer ökar risken för stroke men med rätt behandling minskar risken avsevärt. Övervikt och högt blodtryck ökar risken för hjärtflimmerproblem.

Social- och hälsovårdsverket i Jakobstad ordnar en regional utbildningsdag den första september kring hjärtflimmerfrågor med deltagare från Närpes i söder till Karleby i norr.

Flera riskfaktorer kring förmaksflimmer

Det gäller att leva allmänt sunt, det vill säga undvika övervikt och förhöjt blodtryck, om man vill minska risken för hjärtflimmer.

Det säger Mathias Höglund, kardiolog från Vasa centralsjukhus. Han är en av föreläsarna på flimmerdagen som ordnas i Jakobstad på Campus Allegro för sjukvårdspersonal.

- Den största faran med hjärtflimmer är den ökade risken för stroke. De mediciner mot hjärtflimmer som finns på marknaden har visat sig minska strokerisken med närmare sjuttio procent, säger Mathias Höglund.

Pienen tahdistimen asentamista Puolassa.
Bildtext Hjärtoperation.
Bild: EPA/MAREK ZAKRZEWSKI

Blodförtunnande medel som Marevan har länge använts i behandlingen av förmaksflimmerproblem.

- Det har kommit fyra nya mediciner under de senaste åren, den första för cirka tio år sedan. Man behöver inte längre följa med koagulationstiden på samma sätt som med de gamla medicinerna. Det minskar belastningen på sjukvårdssystemet när behovet av uppföljning minskar.

Nya metoder att förebygga

Nya ablationsmetoder har också utvecklats. Det vill säga metoder som förebygger symptom av förmaksflimmer. Man kan värma upp eller kyla ned vissa områden i hjärtats vänstra förmak.

På det sättet kan enligt Mathias Höglund upp till 80 procent av symptomen minskas hos personer som har anfallsvisa symptom.

De här metoderna fungerar inte lika bra hos personer som har en typ av förmaksflimmer som ligger på hela tiden.