Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

”Viktigt att anmäla rasistiska påhopp”

Från 2017
Nina Stubb framför en lönn (utomhus).
Bildtext Nina Stubb hoppas på att vi finländare agerar och reagerar mot vardagsrasism.
Bild: YLE / Ann-Catrin Granroth

Anmäl alla fall av rasism till polisen. Även om det inte leder till åtal så är det viktigt för statistiken. Nina Stubb, mångkulturutvecklare vid Röda korset vill kasta ljus på mörkertalet som omger vardagsrasismen i Finland.

Finland har upplevt sin första islamistiska terrorattack och i kölvattnet av händelsen har flera rasistiska påhopp inträffat. Bland annat i Pargas blev en pizzeria vandaliserad.

Nina Stubb från Röda Korset tror att Åboattacken leder till fler fall av vardagsrasism.

- Jag är orolig för att det kommer att bli så. Därför är det också oerhört viktigt att vi slår tillbaka mot rasismen. Hela samhället bär ansvar, från ledarskapet på arbetsplatsen till lärarna i skolan.

Reagerar vi inte kan det här leda till ett tråkigt samhälle som är skrämmande för oss alla, menar hon.

Hon säger också att det är hög tid att vi sätter oss ner och tillsammans funderar på vår värdegrund.

- Vi måste lära oss att inte döma och stänga ute människor på grund av vår egen rädsla eller hat. Finland är en demokrati och vi värnar om mänskliga rättigheter, den värdegrunden måste vi alltid kunna falla tillbaka på.

Våga ta ställning

Det faktum att ingen står upp för de som utsätts för rasistiska påhopp är enligt Nina tvärt emot värdegrunden som vårt samhälle vilar på.

- Vågar du så säger du emot. Du säger att sådär beter vi oss inte, det är rasistiskt. Redan det räcker långt. Vågar du inte, ifall situationen upplevs som hotfull, kan du gå fram efteråt och säga att du ska veta att jag inte känner så där. Men det är absolut bättre att ta mod till sig och öppet ta ställning mot rasism.

Nina menar att ifall den stora majoriteten låter bli att agera eller reagera finns det en risk för att det plötsligt är helt okej i vårt samhälle att behandla någon fruktansvärt illa bara för att de inte ser exakt ut som vi.

- Vårt viktigaste uppdrag är inte att förändra de personer med rasistiska åsikter utan ställa sig upp för de som blir utsatta och säga att det här är inte acceptabelt.

Viktigt att polisanmäla

Ifall du eller någon bekant till dig utsätts för rasistiska påhopp ska du anmäla händelsen till polisen.

- Det är viktigt att vi så ofta som möjligt polisanmäler påhopp och fula ord. Vi behöver statistik på hur ofta det händer i vårt land. Vardagsrasismen är mycket vanligare än vad vi tror.

År 2015 fick polisen kännedom om sammanlagt 1 250 hatbrottsmisstankar. 53 procent mer än året innan. Enligt en utrednings som Inrikesministeriet har genomfört anmäls bara 20 procent av alla hatbrott som sker i Finland.

Ifall du inte vill polisanmäla finns det också en möjlighet att via Röda Korsets nättjänst motrasism.fi anmäla rasistiska påhopp.

- Via den tjänsten får du själv välja ifall du vill förbli anonym eller ge ditt namn. Du kan också be om stödsamtal eller att Röda Korset hjälper till med polisanmälan.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln