Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Alla kroppar firas i Body Pride-parad i Helsingfors

Från 2017
Uppdaterad 23.08.2017 11:57.
Vaakakapina. Lopeta laihdutus - aloita elämä. Kuvassa Jenny Lehtinen ja joukko naisia.
Bild: Yle

Idag ordnas det för första gången en Body Pride-parad i Helsingfors vars syfte är att fira kroppar i alla möjliga skepnader och former.

Det hela började då journalisten och programledaren Jenny Lehtinen hade paus från TV-programmet Marja Hintikka Live. Hon ville utnyttja tiden till att undersöka hur vi förhåller oss till våra kroppar och varför vi har så svårt att acceptera oss själva – oberoende hur vi ser ut.

Revolution mot utseendehets

Jenny berättar att hon själv bantat i 25 år, ända sedan hon som 12-åring fick höra av en gymnastikinstruktör att hennes kropp ej lämpade sig som gymnast. Det blev början till en livslång kamp med den egna självbilden, en kamp som hon nu känner att hon börjar vinna.

- Man talar ofta om viktproblem men ju mer jag tänkt på saken så är min vikt inte ett problem för mig utan det är andra som har problem med min vikt.

Det blev starten till projektet Vaakakapina (fritt översatt Vågrevolutionen) vars syfte är att fungera som en motrörelse till alla smalhetsideal, en frizon där alla har rätt att synas och finnas till.

vaakakapinan iloisia naisia.
Bildtext Vaakakapina - Vågrevolutionen kämpar för allas rätt att synas.
Bild: YLE / Johanna Kannasmaa

- Speciellt kvinnor har svårt att våga leva ut och visa upp sig själva, vi är så fast rotade i tanken att man inte ska göra något nummer av sig. Redan det att man vågar använda ett färgglatt läppstift kan vara en stor grej för någon.

Allas rätt att synas

Jenny och hennes kollegor bestämde sig för att ordna ett jippo som de kallade ”Rätt att synas"-dagen som blev en stor succé. Med denna erfarenhet i bagaget kändes det rätt att göra om det hela men denna gång i en större skala.

- Idag är det äntligen dags för historiens första Body Pride-parad i Finland dit alla är välkomna att fira sig själva och andra just som de är, just idag.

Info: Body Pride-firare samlas onsdag 23 augusti kl.16.30 på Esplanaden i Helsingfors, vid Svenska Teatern. Paraden startar 17.30 och efterföljs av program, piknik och mingel.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln