Bättre tider för företagen i Österbotten
Om man frågar en bankdirektör och en företagsaktiv så ser ekonomin ut att gå åt rätt håll. Hoppets vindar blåser bland österbottniska företag.
Konjunktursvängningarna brukar synas lite långsammare bland företag, menar Vasa Andelsbanks vd Ulf Nylund. Vid banken ser man ändå en skillnad om man jämför situationen nu med situationen för ett halvt år sedan.
- Det ser mycket positivare ut. Företagen tar kontakt för att börja investera, säger Nylund.
Under sina många år i finansvärlden tycker sig Nylund ha sett ett mönster. När medier inte har rapporterat om samarbetsförhandlingar på några månader så håller kurvan på att svänga.
- Det fungerar så i all sin enkelhet, säger Nylund.
Färre arbetslösa och fler jobb
Enligt den senaste arbetslöshetsstatistiken är Österbotten ett bra landskap att leva i. Landskapet har fastlandets näst lägsta arbetslöshetsgrad, 9,6 procent.
Sedan juli i fjol har antalet lediga arbetsplatser ökat med nästan 16 procent. Med andra ord finns det utrymme för att anställa folk.
Enligt Ulf Nylund går det bra för företagen inom energisektorn, vilket kanske inte är någon överraskning. Men över nästan hela spektrumet är trenden positiv.
- Det är en snöbollseffekt. Folk konsumerar, underleverantörer får mera jobb och de stora internationella företagen får mera beställningar, säger Nylund.
Branscher där utsikterna är tuffare är pälsdjurs- och jordbrukssektorn.
- Där kan man inte se att det skulle ha svängt, säger Nylund.
Positiv delårsrapport
Vasa Andelsbank presenterade sin delårsrapport på onsdagen. Vinsten för årets första halvår ligger på runt 5,2 miljoner euro.
Mängden utlåning har ökat med en 1,28 procent på ett år, och företagskreditstocken har stigit med drygt 6,5 procent.
Det betyder ändå inte att banken lättvindigt ger lån åt till exempel nya företag.
- Jag kan inte säga att det skulle vara enklare. Det viktigaste är att man har goda planer, har gjort någon form av marknadsundersökning och att man övertygar oss, säger Nylund.
Medhåll av företagsaktiv
Det är inte bara bankdirektören som kan påstå att det råder en optimism i företagsvärlden.
- Det känns hoppfullt. Man vågar kanske satsa på framtiden, säger Mikael Fredman, ordförande för Kust-Österbottens företagare.
På vissa håll bland lokalavdelningarna ser framtiden extra ljus ut.
- Lokalavdelningen i Korsholm är bland de aktivaste i hela Finland, säger Fredman.
Men att allt skulle vara guld och gröna skogar är en överdrift. På onsdagen rapporterades det bland annat om att fönstertillverkaren Skaala i Kauhava har sökts i konkurs och företagets 500 anställda får se sig om efter nya arbetsplatser.
- Det inger ju andra signaler. Det är från och till, säger Fredman.
Enligt arbetslöshetsstatistiken ökar ändå antalet lediga jobb. Med andra ord anställer företagen på nytt nya förmågor.
- På företagen har man säkert länge funderat på om man ska våga ta steget och anställa folk. Nu vågar man och tror på framtiden, säger Fredman.