Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA sparkar befälhavare efter fyra olyckor med krigsfartyg

Från 2017
USS John S McCain har ett stort hål i sidan efter krocken med handelsfartyget.
Bild: EPA/ROYAL MALAYSIAN NAVY HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Sedan januari har amerikanska krigsfartyg varit inblandade i fyra olyckor i Stillahavsområdet. Olyckorna har krävt flera personers liv och nu har flottan förlorat förtroendet för befälhavaren.

Den amerikanska flottan meddelade i ett pressmeddelande att den så kallade sjunde flottans befälhavare Joseph Aucoin avskedas med omedelbar verkan.

- Samtidigt som de här fyra fallen är unika, kan de inte ses som enskilda händelser, sade amiral Scott Swift som är befälhavare över Stillahavsflottan, dit sjunde flottan hör.

Sjunde flottan är baserad i Japan, och omfattar omkring 70 fartyg och 20 000 sjömän. Den amerikanska flottan ser nu över verksamheten.

Flera olyckor med dödlig utgång

Tio sjömän befaras ha omkommit i måndags då USS John S McCain kolliderade med ett tankfartyg. Krigsfartyget fick ett hål i sidan och tog in vatten.

Dykare har hittat åtminstone tre döda sjömän i delar av fartyget som översvämmades. Fem personer skadades också i krocken.

På bilder från olycksplatsen kan man se ett tydligt hål i sidan - Spela upp på Arenan

I juni omkom sju sjömän när USS Fitzgerald krockade med ett lastfartyg utanför Japan. Fartygets kapten har avskedats och flera besättningsmän straffas.

I maj krockade USS Lake Champlain (från den tredje flottan) med en sydkoreansk fiskebåt och i januari körde USS Antietam på grund invid den sjunde flottans bas i japanska Yokosuka.

Olycksorsakerna utreds

USA utreder nu om olyckorna beror på mänskliga misstag eller om flottan till exempel kan ha utsatts för en cyberattack.

Den amerikanska flottan har inte hittat några tecken på att olyckorna kan ha orsakats av att navigationssystemen har hackats.

Nyhetsbyrån AFP har talat med flera IT-experter och de är av olika åsikt om cyberattacker kan vara en tänkbar förklaring.

Källor AFP, AP

Diskussion om artikeln