Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Det norska skidförbundets ekonomiska stöd till Johaug fortsätter – ”Det kunde omöjligt ske i Finland”

Från 2017
Therese Johaug celebrationg victory in Tour de Ski 2016.
Bildtext Therese Johaug vann Tour de Ski år 2016.
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt det finska skidförbundets ordförande Mika Kulmala blir en dopningsavstängd idrottare i Finland utan ekonomiskt stöd.

Norska VG skriver att skidåkaren Therese Johaug får fortsatt ekonomiskt stöd också efter att hennes avstängning förlängdes från 13 till 18 månader i samband med Cas behandling av dopningsbrottet.

Enligt VG har Johaug och Norges skidförbund kommit överens om ett fyraårigt kontrakt år 2014. Enligt kontraktet får idrottaren årligen minst 200 000 norska kronor (cirka 21 500 euro) i stipendier.

”Vi skulle inte göra likadant i Finland”

Enligt det finska skidförbundets ordförande Mika Kulmala gör en skidåkare i Finland ett kontraktsbrott med förbundet ifall hen åker fast för dopning. I Finland skulle förbundet inte stöda en dopningsavstängd skidåkare.

– Våra kontrakt med idrottarna möjliggör det inte. Vi skulle inte agera likadant som man gör i Norge, konstaterar Kulmala.

Det norska skidförbundets administrations- och marknadsföringschef Espen Bjervig motiverar det fotsatta stödet till Johaug med att Cas bedömde att graden av avsikt i fallet Johaug var låg.

Höga juridiska kostnader

Norges skidförbund har även stått för rättegångskostnaderna i samband med Johaugs fall. Enligt VG:s uppgifter har fallet Johaug kostat det norska skidförbundet cirka 86 000 euro i juridiska kostnader.

I Finland skulle en idrottare inte få ekonomiskt stöd av förbundet i dylika fall.

– Så vitt jag vet skulle vi inte delta i rättegångskostnaderna i dopningsfall. I övriga fall har vi stött idrottarna, som när Aino-Kaisa Saarinen i tiderna protesterade mot Petra Majdic efter en kollision i skidspåret, säger Mika Kulmala.

Artikeln är översatt från Yle Urheilus artikel Johaug saa kärynkin jälkeen tukirahaa Norjan liitolta – ”Emme tekisi Suomessa sillä tavalla”.

Diskussion om artikeln