Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Wasa Teater hoppas på publiksuccé med Ikeamusikal

Från 2017
Musikalen Ingvar! på Wasa Teater
Bildtext Scen ur Ingvar.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Under fjolåret var Wasa Teater den finlandssvenska institutionsteater som hade de bästa publiksiffrorna. Man hoppas toppa det i år med ett digert spelprogram, bland annat blir det Ikeamusikal.

Ingvar, en musikalisk möbelsaga, är den stora satsningen på Wasa Teater i höst. Musikalen handlar inte bara om Ikeas grundare Ingvar Kamprad utan också om den svenska självbilden och mentaliteten.

- Jag tycker att den platsar som handen i handsken. Det är en pjäs som berör det svenska. En målsättning under det här jubileumsåret har varit att betrakta oss finländare både varifrån vi kommer, var vi är nu och vart vi är på väg, säger teaterchef Åsa Salvesen.

Musikalen Ingvar! på Wasa Teater
Bildtext Scen ur Ingvar.
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Salvesen anser att det är viktigt att också ta in det svenska när Finlands 100-årsjubileum ska firas.

- Det är ingen historisk betraktelse men Österbotten ligger nära det svenska. Mycket mer kanske än södra Finland. Det känns väldigt naturligt att sätta upp en sådan här produktion här.

Rekordpublik ifjol

Under spelåret 2016/2017 var Wasa Teater den finlandssvenska institutionsteatern som hade de bästa publiksiffrorna. Då satt det 9 000 fler i publiken på den österbottniska regionteatern än året innan.

Framgången stavas dels de två publiksuccéerna Pleppo 2 Vi mårar åpå och Pippi. Men en hel del annat står också bakom de goda siffrorna.

- Vi har gjort medvetna strategier gällande gästspel och annan verksamhet i det här huset. Vi vill verkligen öppna upp det huset för olika typer av evenemang.

Porträtt Åsa Salvesen
Bildtext Åsa Salvesen
Bild: Yle/Sofi Nordmyr

Tänker inte i termer som framgång och fiasko

Salvesen säger att teaterns publikarbetare arbetat väldigt intensivt för att ge ett mervärde till de pjäser som sätts upp.

- Man ska kunna komma hit och få något annat än enbart det som vi så att säga erbjuder i en mörk salong.

- Vidare beror det väldigt mycket på vad de andra teatrarna runt omkring oss spelar och vad intresset är för deras produktioner.

Hur ska ni upprätthålla de fina publiksiffrorna under det här spelåret?

- Vi ska fortsätta på den strategi som vi hittills haft. Det vill säga inte tänka på fiasko eller framgång utan bara hårt jobba vidare på de idéer som vi har. Naturligtvis ska vi hela tiden utvärdera vad det är som gör att saker går som dom går. Vi ska vara alerta och lyhörda för världen omkring oss.

Förutom Ingvar sätter Wasa Teater upp pjäserna Svälta räv, Den första dagen och Pelle svanslös under spelåret 2017/2018. Det blir också en hel del gästspel, sagostunder och konserter.

En ritning av hur Wasa Teater ska se ut efter renoveringen. Fasaden är upplyst.
Bildtext Skiss av Wasa teater efter renoveringen.
Bild: Foto: Laaja arkitekter.

Utmanande renoveringsår

Under 2018 ska Wasa Teater genomgå en omfattande renovering. Under tiden kommer Wasa Teater att först finnas på Ritz och senare i Smedsby UF-lokal. Dessutom kommer man att turnera runtom i Österbotten.

Just nu jobbar man på att hitta attraktiva och intressanta produktioner att sätta upp som ska locka publik under renoveringsåret.

- Det är klart att det är ett utmanande år, det är alltid det för en teater som genomgår en renovering. Vi kan inte vara i egna utrymmen och vi har större kostnader. Vi får hoppas att publiken är oss trogen och vill komma och se våra produktioner också i fortsättningen.

2019 firar Wasa Teater 100 år i nyrenoverade utrymmen.

Diskussion om artikeln