Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stig-Björn Nyberg: Maktgalna direktörers fel att Akademen kördes i botten

Från 2017
Uppdaterad 24.08.2017 14:47.
Författaren Stig-Björn Nyberg står bredvid en hög med böcker.
Bild: Yle/Toni Määttä

I tiderna var Akademiska bokhandeln i Helsingfors den största bokhandeln i Norden, men för bara 20 år sedan fattades ett katastrofalt beslut med ödesdigra följder. Det anser tidigare direktören Stig-Björn Nyberg i sin pinfärska bok Bokhuset.

Akademen grundades 1893 och köptes upp av varuhuset Stockmann år 1930.

67 år senare fattades ett beslut som enligt Stig-Björn Nyberg ledde till att bokhandeln började gå sämre.

Akademiska bokhandeln i Helsingfors
Bildtext Byggnaden där Akademen verkar byggdes 1969 och ritades av Alvar Aalto.
Bild: Mikael Crawford/Yle

- Fram till 1997 hade Akademen varit en egen resultatenhet inom koncernen, men så bestämde man sig plötsligt för att bokhandeln ska inkorporeras i varuhuset, berättar Nyberg som tillträdde som direktör för Akademen 1998.

Akateemisen kirjakaupan entinen johtaja Stig-Björn Nyberg
Bildtext Stig-Björn Nyberg tittar ofta in på Akademen, även efter pensioneringen år 2010.

Plötsligt var man underställd varuhusets inköpsavdelning och varuhusets marknadsföringsavdelning.

- Tidigare hade Akademens direktör rapporterat direkt till varuhusets koncernchef, nu blev chefen för de inhemska varuhusen min chef, minns Nyberg.

Intriger och allianser

Stig-Björn Nyberg pekar ut både hjältar och bovar.

- Jag vet inte varför Ari Heiniö och Hannu Penttilä fattade det här beslutet, men troligtvis handlade det om maktbegär. Tur i oturen var att Henry Wiklund satt med i styrelsen och krävde att Akademen också i fortsättningen ska ha en egen direktör.

Hannu Penttilä
Bildtext Hannu Penttilä.
Bild: Yle / Ted Urho

Då Akademen inte längre själv bestämde om vilka böcker man ska köpa in så lierade sig Nyberg med Leena de Jong, som från varuhusets sida ansvarade för bokinköpen.

- Vi insåg att om vi inte samarbetar, så går det galet. Så även om vi var oense om saker, så bestämde vi oss för att alltid visa upp en enad front.

60 procent av handeln med skönlitteratur sker i december, men det anställdes inte längre extra personal till julruschen. Så naturligtvis söker sig kunderna då till konkurrenten.

Efter att Nyberg gick i pension 2010 började problemen hopa sig.

- Kontakten mellan försäljarna och inköparna bröts, och det är försäljarna som vet vad kunderna vill läsa, poängterar han.

Det gäller också att ha tillräckligt med folk på golvet.

- 60 procent av handeln med skönlitteratur sker i december, men det anställdes inte längre extra personal till julruschen. Så naturligtvis söker sig kunderna då till konkurrenten.

Akademiska bokhandeln i Helsingfors
Bild: Stockmann

I dag ägs Akademiska bokhandeln av bokförlaget och mediekoncernen Bonnier. Bonnier Books köpte Akademen av Stockmann 2015.

Tove Jansson signerade böcker och drack whisky

Trots att det ryms en hel del kritik mellan pärmarna i Stig-Björn Nybergs bok så är den även smockfull med anekdoter.

Hans favoritminne handlar om en nationalklenod.

Hon ville ha ett glas på bordet, med hälften whisky och hälften vatten. Och min uppgift var att se till att glaset aldrig var tomt

― Stig-Björn Nyberg minns då Tove Jansson skulle signera böcker.

- Tove Jansson ville inte ställa upp på författarintervju, men lovade nog signera böcker en kväll. När hon kom ville hon ha ett glas på bordet, med hälften whisky och hälften vatten. Och min uppgift var att se till att glaset aldrig var tomt, skrattar Nyberg.

Han tog sitt uppdrag på fullaste allvar.

Tove Jansson
Bildtext En glad Tove Jansson.
Bild: © Moomin Characters™

- Sagt och gjort, så var glaset aldrig tomt, vilket ledde till att då Tove fyra timmar senare skulle stiga upp, så bar inte benen. Tove var på gott humör, skrattade och fnittrade, men hennes partner Tuulikki ”Tuutikki” Pietilä var arg som ett bi. Så jag fick bära ut författaren till en väntade taxi, och när chauffören förundrat frågade vad som stod på förklarade jag att Tove Jansson har vrickat foten.

Whiskyn inte bara Janssons frestelse

En författare som däremot ofta ställde upp på författarintervjuer var Jörn Donner, som även han blivit van att smörjas med whisky i samband med besök på Akademen.

- Jörn hade redan som ung författare på 1960-talet vant sig vid att bli bjuden på en whisky av dåvarande direktören Nenno Suolahti, så när han en Konstens natt kom i förtid och ville ha en sup, blev han bestört då jag bara hade vin att erbjuda.

Författaren Jörn Donner sitter framför sin bokhylla
Bildtext Jörn Donner.
Bild: Bengt Östling/Yle

Donner visade sig dock vara en handlingens man.

- Han försvann muttrande från mitt rum, och jag var rädd att han skulle lämna oss i sticket. Plötsligt dök han upp med en flaska i handen och sade med hög röst, så alla dom andra författarna på plats hörde: ”Då Stockmanns är så satans snåla så har jag köpt en egen flaska whisky hit.”

Rättelse 24.8.2017 kl. 14.15: Det stod tidigare felaktigt i artikeln att Stockmanns tidigare vd hette Ari Sirviö. Det är nu rättat till Ari Heiniö.