Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Två guldkandidater i Finlands grupp – måste slå Estland ikväll

Från 2017
Uppdaterad 24.08.2017 17:36.
Programmet är inte längre tillgängligt
EM i volleyboll, FIN - EST (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Finland har tufft sällskap i A-gruppen i volleyboll-EM. Regerande världsmästaren Polen och stenhårda Serbien står i tur efter premiären mot Estland – en match som Finland inte har råd att förlora.

Tre lag avancerar från gruppskedet: vinnaren tar sig direkt till kvartsfinal medan tvåan och trean spelar åttondelsfinal. Gruppjumbon åker hem.

På förhand sett är Finland och Estland de klart svagare lagen i grupp A som också består av Polen och Serbien. Med andra ord kan en förlust idag bli ödesdiger.

Estland är inte att underskatta

Estland hörde till de tre sista lagen som säkrade en plats i EM. Laget är det enda i A-gruppen som ligger bakom Finland i rankingen, men någon enkel match är absolut inte att vänta.

I senaste EM för två år sedan placerade sig Estland framför Finland, och sommarens fina takter i Världsligan (vann tredje gruppen) skvallrar om en stark dagsform.

I den 210 centimeter långa spikern Oliver Venno har Estland ett farligt anfallsvapen men han är ingalunda ensam om att döda bollarna. För den finländska volleybollpubliken är Andrus Raadik ett bekant namn. Pielaveden Sampo-spelaren var den inhemska ligans bästa poängplockare förra säsongen.

Kan Polen upprepa hemmafesten?

Värdnationen Polen hör till turneringens största guldkandidater. Då Polen för tre år sedan arrangerade VM slutade turneringen i hemmafest. Även om den regerande världsmästaren har tappat stommen från guldlaget så är Polen fortfarande en stormakt i volleyboll.

På världsrankingen ligger Polen på tredje plats och framtiden ser också ljus ut. Under de senaste åren har landets U21- och U19-landslag tagit hand om mästerskapen i både VM och EM.

Nu har Polen visserligen några skadeavbräck och även centern Mateusz Bienieks spelform är ett frågetecken. Bieniek skadade sin vrist för några dagar sedan och hans namn hann redan strykas från EM-truppen. Nu är han ändå med igen.

Serbien också favorit

Finland mötte Serbien även i senaste EM. Då var det inget snack om vem som var bättre då serberna slog Finland med klara siffror i gruppspelsmatchen.

För Serbiens del tog den turneringen ändå slut tidigare än planerat då laget åkte ut i kvartsfinal. Efter det blev landet också utan en OS-plats men fick balsam på såren genom att vinna Världsligan för första gången sommaren 2016.

Serbien har skrämmande starka centrar och en spiker av yttersta världsklass. För två år sedan lyckades Finland inte stoppa Aleksandar Atanasijević och det kommer att bli en svår uppgift också den här gången.

Atanasijević är för övrigt Tommi Siiriläs nya lagkompis i italienska storklubben Perugia vilket ger en extra krydda till nätduellerna.

Andra guldkandidater

Frankrike är den allra största favoriten i mångas papper. Den regerande Europamästaren får visserligen klara sig utan förra EM-turneringens MVP Antonin Rouzier som avslutade sin landslagskarriär efter OS i Rio. Det här hindrade ändå inte Frankrike från att vinna Värdsligan i somras.

Också Italien och Ryssland saknar sina största stjärnor. Ryska jätten Dmitrij Muserskij har dragits med skador medan italienska superstjärnan Ivan Zaytsev har hamnat i gräl med landslaget.

Zaytsev som inte får använda sin egen sponsors skor har inte hittat ett lämpligt par av dem som det italienska landslagets sponsor hade att erbjuda. Efter många om och men fick landslaget nog och lämnade Zaytsev utanför EM-truppen.

Trots tunga frånvaron har både Ryssland och Italien en bredd som kan räcka hur långt som helst.

Finlands matcher i gruppspelet

  • torsdag 24 augusti, Finland–Estland, kl. 18.00–20.50 i TV2
  • lördag 26 augusti, Finland–Polen, kl. 21.20–00.00 i TV2
  • måndag 28 augusti, Finland–Serbien, kl. 18.20–21.00 i TV2
Programmet är inte längre tillgängligt
EM i volleyboll, FIN - EST (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln