Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Finländsk forskare får stanna i Storbritannien - myndigheterna bad om ursäkt

Från 2017
Europeiska och brittiska flaggan med Big Ben i bakgrunden
Bild: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

De brittiska myndigheterna har bett den finländska forskaren Eva Johanna Holmberg om ursäkt efter att ha skickat ett brev till henne där hon beordras att lämna Storbritannien inom en månad.

Holmberg hade med anledning av osäkerheten efter brexitomröstningen ansökt om uppehållstillstånd i Storbritannien där hon bor med sin brittiske man.

Ansökan förkastades och senare kom brevet med beskedet att hon har en månad på sig att lämna landet och att hon kan utvisas och/eller interneras.

Fallet uppmärksammades av medierna och bland annat BBC rapporterade om utvisningshotet.

Inrikesministeriet: Ett misstag

Det brittiska inrikesministeriet har reagerat genom att säga att det hela var ett misstag. Det här bekräftas i ett meddelande på ministeriets webbplats.

Enligt meddelandet finns det inget hot om utvisning eller internering av Holmberg. Ministeriet skriver att hon kan fortsätta att bo i Storbritannien där hon arbetar vid Queen Mary University i London.

Ministeriet säger att kring 100 personer har fått ett brev av det här slaget. Samtliga brev är enligt ministeriet felaktiga och ministeriet håller på att kontakta alla berörda för att göra det klart att de kan strunta i brevet.

Inrikesministeriet betonar att EU-medborgarnas rättigheter i Storbritannien inte har ändrats på något sätt efter brexitomröstningen.

Holmberg skriver på Twitter att det bästa sättet att be om ursäkt skulle vara om myndigheterna ersatte henne för de juridiska kostnader som misstaget har orsakat.

Diskussion om artikeln