Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ungdomar bakom våg av ofog i Sundom i Vasa - "dyrt för skattebetalarna"

Från 2017
Uppdaterad 24.08.2017 15:21.
Klätterställningen är vandaliserad vid Sundom skola i Vasa.
Bildtext Klätterställningen är vandaliserad vid Sundom skola i Vasa.
Bild: Niklas Falk

Sundom i Vasa har på senare tid drabbats av en hel del skadegörelse. Bland annat har klätterställningar förstörts och en brunn täppts till så att skolan fått en vattenskada.

Dessutom har det varit allmänt skräpigt speciellt på skolområdet.

Elisabeth Henriksson från Sundom UF och Juha Hartvik från Hem och Skola är bekymrade.

- Vi har en lite tråkig situation kring Sundom skola och daghem. Speciellt under sommaren har det eskalerat. Ungdomarna hänger här och det är ofog av olika slag, både större och mindre, säger Juha Hartvik.

Det är inte första gången Sundom har en våg av ofog och vandalisering. Elisabeth Henriksson tror att det hänger ihop med sysslolöshet.

Elisabeth Henriksson och Juha Hartvik vid Sundom skola i Vasa.
Bildtext Elisabeth Henriksson och Juha Hartvik är bekymrade över utvecklingen i Sundom.
Bild: Yle/ Malin Hulkki

- Vi skulle behöva sysselsätta dem. Under sommaren har vi försökt med byabrännboll men det var ingen succé. Kanske vi vuxna riktigt borde se efter var de befinner sig och intervjua dem och fråga vad de håller på med, säger Henriksson.

Tiotusentals euro till spillo

Från Hem och Skolas sida är man frustrerad på situationen. Föreningen har satsat femsiffriga belopp på att göra skolgården trivsam och bidra till skolvardagen med utrustning.

Det känns tråkigt att det arbetet samtidigt raseras i andra ändan.

Sundom lärcenter
Bildtext Sundom skola
Bild: YLE/ Sandra Snellman

Föreningen skulle önska mera stöd och engagemang i ungdomsarbetet från Vasa stads sida.

- Runt om i stan drar man in ungdomsgårdarna, verksamheten förenklas. Det blir mer övervakning eller samvaro i stället för konkret verksamhet. I Sundom har vi inte sett någonting av ungdomsverksamhet, säger Hartvik.

Hartvik hoppas att Hem och Skola och ungdomsföreningen tillsammans med staden kunde fånga de unga som inte är intresserade av att delta i de aktiviteter som ordnas.

- Vi har ungdomar som kanske är lite vilsna med hur de ska tillbringa tiden, säger Hartvik.

Mera övervakning

Marit Nilsson-Väre som är ordförande i områdeskommittén i Sundom tror att mera övervakning kunde vara ett konkret sätt att få koll på vad som händer i byn.

- Man borde utveckla Sundom centrum. Man borde se till att övervakningskamerorna som lär vara installerade faktiskt är på. Att man skulle förstå att det får inte fortgå på det här sättet. Från stadens sida borde man verkligen kolla det här med övervakningen, säger Nilsson-Väre.

- Då kunde vi se vem det är frågan om och rentav diskutera med dem, säger Henriksson.

Samarbete med staden

Från ungdomsföreningens sida har man också hoppats på mera samarbete med staden. Henriksson säger att man bjudit ut ungdomslokalen till staden så att de kunde ordna någon aktivitet där.

- Vi har ett hus som relativt ofta står tomt, men vi får inte riktigt gehör från stadens sida, säger Henriksson.

Pizzakvällar eller disco?

På fredagskvällar ordnar ungdomsföreningen på frivillig basis en möjlighet för de unga att träffas vid lokalen och Henriksson har försökt reda ut vad som kunde intressera de unga.

- Jag har frågat konkret, vad ska vi hitta på. Ska vi laga pizza, ska vi ha disco, vad vill ni göra? Jag har inte riktigt fått någon känsla av att de vill göra någonting. De vill samlas och umgås. De vill ha ett samlingsställe dit de får komma och där de känner sig fria, säger Henriksson.

- Tar vi inte tag i det här så ger vi samtidigt vår tillåtelse att det här är ok, säger Hartvik.

Ofog i Sundom

Programmet är inte längre tillgängligt

Marit Nilsson-Väre om ofoget i Sundom

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln