Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Experterna: Finland lika tryggt som tidigare - trots knivdåd i Åbo

Från 2017
Uppdaterad 24.08.2017 18:17.
En skräckslagen mun.
Bild: Yle/Pekka Kauranen

Är Finland ett mindre säkert land idag än det var för en vecka sedan? Knivhuggningarna i Åbo har satt igång en diskussion om trygghet.

Överkommissarie Stephan Sundqvist säger att det är viktigt att återgå till vardagen.

– Jag hoppas att så få som möjligt känner en aktiv rädsla. Jag tycker att vi ska fortsätta våra liv så gott som möjligt, säger Sundqvist.

Yle Nyheter: Stephan Sundqvist om rädsla - Spela upp på Arenan

Journalist Yrsa Grüne, överkommissarie Stephan Sundqvist samt teologen och författaren Patrik Hagman analyserade tryggheten i Finland i Vegas eftermiddag.

Journalisten Yrsa Grüne anser att Finland inte har varit en skyddad kokong tidigare heller. Därför finns ingen orsak att vara väldigt orolig över framtiden.

Yle Nyheter: Yrsa Grüne om terrorattacker - Spela upp på Arenan

Svenska Yle ställde frågan igår, vad är du rädd för. Svaren varierar. Vissa är rädda att åldringsvården inte ska fungera.

Jag sällar mig till dem som är rädd för att bli gammal och "omhändertagen" av en vinstdrivande privatiserad effektiv "vård".

― Signaturen Patrick

Andra är oroliga över samhällsutvecklingen överlag.

Jag är rädd för samhällsutvecklingen i Finland och i Europa. Det har skett försämringar i välfärden i Finland och i Europa finns det 20 miljoner människor som är utan arbete. Terrorismen i Europa känns mycket obehaglig och är skrämmande.

― Signaturen Medborgare

När reportrarna sökte sig ut i den finlandssvenska vardagen visar det sig att många trots allt ser med ett visst lugn på sin framtid.

I Närpes fortsätter vardagen som förr.

Här i Närpes är vi inte rädda för någonting.

― Håkan Böling

Diskussion om artikeln