Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Centraliseringen av specialsjukvården klar - inga överraskningar för Vasa centralsjukhus

Från 2017
Uppdaterad 24.08.2017 19:45.
Vasa centralsjukhus.
Bild: Yle/Markus Bergfors

Regeringen har idag, torsdag, gett grönt ljus för centraliseringen av specialsjukvården. Förordningen verkar inte föra med sig några större överraskningar för Vasa centralsjukhus del.

- Utlåtanderundan förde inte med sig några stora förändringar. Förändringarna gäller medicinska termer och att uppföljningen av att förordningen genomförs blir striktare, säger regeringsråd Anne Koskela.

Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Göran Honga hittar inte några överraskningar i texten.

- De viktigaste paragraferna tycks gå enligt arbetsgruppernas förslag, säger Honga.

Ryggkirurgin försvinner

De operationsmängder som man redan tidigare talat om håller: 150 operationer per år vad gäller ryggkirurgi och 600 per år för ortopedin.

Ryggkirurgin försvinner alltså från Vasa centralsjukhus. Detta har varit klart redan tidigare.

Bröstcancer och andra vanliga typer hålls kvar

Vad gäller cancerkirurgi krävs minst 150 operationer per år i fråga om bröstcancer och minst 70 för övriga vanliga cancerformer.

Det är helt enligt arbetsgruppens förslag. Gruppen leddes av överläkare Mikael Victorzon från Vasa centralsjukhus.

- De gränserna klarar vi. Det enda som vi får ge upp är operationer av ändtarmscancer, vi har kring 30 fall per år. säger Honga.

Operationer som är färre än 200 per år på riksnivå ska koncentreras till univsersitetssjukhus eller motsvarande enheter. Vasa sjukvårdsdistrikts direktör Göran Honga har tidigare konstaterat att det inte torde medföra några förändringar för Vasa centralsjukhus del.

Ortopedin står och väger

Överläkare Mikael Victorzon har tidigare kommenterat att han tror att man i Vasa får fortsätta med ortopedin även om man ligger under gränsen på 600 operationer per år.

Det tror även Göran Honga.

- Jag ser ingen fara där. Men det blir intressant att se hur man tolkar den här gränsen. Vad gör ministeriet om man går från 601 operationer till 599?

Diskussion om artikeln