Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Uutissuomalainen: Utländska fartdårar undgår böter

Från 2017
En trafiksäkerhetskamera eller så kallad "fartkamera".
Bild: Ismo Pekkarinen

Polisens fartkameror haffar allt oftare utlandsregistrerade bilar som kör för fort. Chaufförerna får ändå inget straff eftersom polisen inte skickar fortkörningsböter till utlandet, rapporterar nyhetstjänsten Uutissuomalainen.

I fjol handlade det om över 10 000 fortkörningsböter som inte skickades ut och i år är antalet redan uppe i över 7 500. Då böternas storlek i medeltal är 170 euro skulle de i teorin ha kunnat inbringa 1,7 miljoner euro under fjolåret.

Att skicka ut böterna skulle bli betydligt billigare, ungefär 15 euro per bot, beräknar chefen för polisens Trafiksäkerhetscentral Dennis Pasterstein.

Dennis Pasterstein
Bildtext Dennis Pasterstein
Bild: YLE/Ted Urho

Enligt Pasterstein är de förlorade intäkterna ett mindre problem än det att många utländska bilförare kör vårdslöst.

- Inte alla, men en del har tydligen märkt att fortkörningen inte får några påföljder.

"Det finländska systemet är komplicerat"

De utländska bilarna som fastnar i polisens automatiska kameror har ökat explosionsartat. År 2014 var de drygt 3 800 till antalet. I år kommer de att vara över 13 000 om den nuvarande takten håller i sig.

Enligt Pasterstein följer det här ändå den allmänna utvecklingen som beror på att trafikmängderna har ökat och övervakningen skärpts.

Enligt EU-lagstiftningen får man skicka böter från den automatiska trafikövervakningen till andra EU-länder, men Finland har inte börjat tillämpa lagstiftningen.

Polisens förklaring är att det finländska systemet är komplicerat. Utgångspunkten är att böterna inte går till den som äger bilen utan den som kör den. Den utredningen kan vara svår att göra om chauffören är utländsk.

Diskussion om artikeln