Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Vad hände egentligen med Kim Wall?

Från 2017
Uppdaterad 26.08.2017 11:02.

Torsdagen den 10 augusti runt klockan 19 kliver Kim Wall på Peter Madsens ubåt. Klockan 20.31 tas den sista bilden på Wall.

Leende i solnedgång står hon bredvid Peter Madsen i hans egenbyggda ubåt. Sex timmar senare anmäls Kim Wall saknad och Peter Madsen häktas misstänkt för att ha vållat hennes död. Men vad hände däremellan? Yle publicerar SVT Nyheters artikel som går igenom det man vet hittills.

– Peter är i mina ögon en människa som skulle ha mått dåligt om han knäckte stjälken på en tulpan.

Orden kommer från Peter Madsens halvbror, som intervjuades av norska VG några dagar efter att Madsens hembyggda ubåt sjunkit och alla undrar var frilansjournalisten Kim Wall är.

Knappt en vecka efter intervjun hittas delar av en kropp i havet. Det är Kim Wall.

Då har Peter Madsen, även kallad raket-Madsen, erkänt att han ”begravt" henne i havet.

Hur gick det till när Madsen, som kallats Danmarks ”gör det själv-astronaut”, gick från att vara en prisbelönt uppfinnare och en man som enligt familjen inte skulle knäcka en tulpan, till att vara misstänkt i en av de mest spektakulära kriminalhistorier som Norden sett?

Alla svar finns inte ännu. Men här är vad vi vet hittills.

Peter Madsen

Kim Wall

Uppdraget

Runt 19-tiden på torsdagen den 10 augusti lämnar Kim Wall och Peter Madsen hamnen i Köpenhamn i den hembyggda ubåten Nautilus UC3.

Han, en 46-årig dansk prisbelönt uppfinnare och ingenjör. Han har kallats för raket-Madsen och gjort sig känd för att bygga raketmotorer, utveckla raketbränsle och bygga ubåtar.

Hon, en 30-årig svensk frilansjournalist som skrivit för internationella medier som New York Times och The Guardian och som nu ska ha tänkt skriva ett reportage om Madsen.

Ubåten

Om ubåten Nautilus

Ubåten UC3 Nautilus byggdes som ett hobbyprojekt av en grupp entusiaster med Peter Madsen i spetsen. Den är 17,8 meter lång, två meter bred och väger 40 ton. Nautilus sjösattes år 2008 och kunde dyka ner till över 100 meters djup. Ubåten hade en maxfart på cirka sex knop och kostade motsvarande 2,9 miljoner svenska kronor att bygga.

Sista bilderna

Av förklarliga skäl är det flera som lägger märke till Madsen och Wall när de åker i väg i ubåten.

Ubåten Nautilus UC3 utanför Köpenhamn den 10 augusti.

En av dem är fritidsseglaren Rasmus Ejlers. Han var ute och seglade med sin son när han såg den märkliga synen: En man och en kvinna i röd tröja i tornet på en ubåt.

För norska VG berättar Ejlers att han seglade ifatt ubåten för att byta några ord med sällskapet. Han var nyfiken på ubåten och fick veta att Madsen byggt den själv.

– Han drog ett skämt om att min båt hade fler hästkrafter än hans, och så skrattade vi åt det. Stämningen var väldigt god.

Den sista observationen av Kim Wall - Spela upp på Arenan

Enligt Ejlers log och skrattade Kim Wall men hon deltog inte i samtalet.

– Det var Madsen som stod för snacket, och han pratade på ett sätt som fick mig att tänka att han ville imponera på den här vackra kvinnan, säger Ejlers om mötet.

Ejlers fiskade upp sin telefon ur fickan för att ta en bild av Madsen och Wall. I samma stund knäppte Wall några bilder av Ejlers och sonen.

Av allt att döma blev Ejlers den sista att prata med Madsen innan ubåten anmäldes saknad dagen efter. Polisen har gått igenom bilderna på hans kamera och har enligt Ejlers konstaterat att den sista bilden togs klockan 20.31.

Sökandet

Sent på torsdagen är Kim Walls pojkvän orolig över att flickvännen inte återvänt och inte heller svarar i telefonen. Klockan halv tre på natten mot fredagen anmäls hon saknad.

Tidigt på fredagsmorgonen börjar både svenska och danska försvaret söka efter ubåten.

Kustbevakningen skickar ut larm om att fartyg i Öresund ska hålla utkik efter ubåten och strax efter klockan 10 lägger ett fartyg märke till ubåten vid Kögebukten, söder om Köpenhamn.

Radiokontakt upprättas med Madsen som säger att han är på väg tillbaka till hamnen.

Räddningen

Runt klockan 11 på fredagen räddas Peter Madsen från ubåten. Några vänner är ute i en motorbåt för att fiska när de ser ubåten i närheten av Drogdens fyr i Köge bukt.

För Helsingör Dagblad berättar vännerna att Madsen kom upp i ubåtens torn när de närmade sig. På frågan om han var okej ska Madsen ha svarat:

– Ja, men kan ni vara vänliga och ligga stilla, för jag ska ner och försöka fixa något som kan vara lite farligt.

Efter att Madsen en kort stund försvunnit ner i ubåten kommer han upp igen. Strax därefter tvingas han kasta sig ner i vattnet - ubåten har börjat sjunka.

Väl i land möts han av en tv-kamera.

– Jag mår bra, jag är lite ledsen över det, men okej, säger Madsen.

Du är ledsen över det?

– Ja, det är klart, eftersom Nautilus har sjunkit.

Peter Madsen på land efter att ubåten sjunkit.

Madsen fortsätter att gå medan han pratar. Han berättar att han var ute på en övningstur med ubåten men att något blev fel med ballasttanken.

– Det var inte särskilt allvarligt, förrän jag försökte reparera den. Då blev det plötsligt mycket allvarligt. Det tog cirka 30 sekunder för Nautilus att sjunka och jag kunde inte ens stänga luckorna.

Madsen berättar att han varit ensam ombord och att han vid 22:30 kvällen innan ska ha lämnat av en kvinna på Refshaleøen, en ö som tillhör Köpenhamns kommun.

Första intervjun efter räddningen - Spela upp på Arenan

Häktningen

Men polisen tror inte på Madsens berättelse. Efter förhör häktas ubåtsbyggaren för att ha orsakat Kim Walls död på grund av oaktsamhet, vilket kan jämföras med det svenska begreppet ”vållande till annans död”.

Madsen accepterar häktningen men nekar till brott.

Dagen därefter töms ubåten på vatten och kriminaltekniker tar sig in. Där finns ingen kropp. Polisen konstaterar ändå att ubåten är en möjlig brottsplats.

Brottsrubriceringen ändras till att Peter Madsen är misstänkt för vållande till annans död under ”särskilt försvårande omständigheter”.

UC3 bärgas.

Madsen svänger

Under polisförhören ändrar sig Peter Madsen helt angående uppgifterna om att han skulle ha släppt av Kim Wall på Refshaleøen samma kväll som ubåten lämnat Köpenhamn.

Istället säger han nu att det skedde en olycka ombord som ledde till Kim Walls död. I förhören förklarar Madsen också att han ”begravt” henne till sjöss på en ospecificerad plats i Köge bukt.

Varför ändrade Madsen sin historia? Av chock, enligt hans advokat Betina Hald Engmark.

– Folk reagerar olika när de har drabbats av en traumatisk upplevelse, säger hon till danska TV2.

Under hela den här tiden vet ingen var Kim Wall är.

En kropp hittas

En kropp hittas - Spela upp på Arenan

Men så den 21 augusti, elva dagar efter försvinnandet, hittar en cyklist en kropp i närheten av området där Kim Wall söks. Kroppen har legat i vattnet en längre tid och är inte intakt. Efter en dna-analys håller polisen en presskonferens.

Kroppsdelen som hittats är Kim Walls.

Polisen bekräftar också att ubåten, trots att den var fylld med vatten, hade spår av Kim Walls blod.

Dykare från danska försvaret förbereder sig för att dyka i Kögebukten nära Amager den 22 augusti 2017.

Trots att delar av kroppen hittats finns ännu inte hela svaret på vad som egentligen hände med Kim Wall. På Facebook skriver hennes mamma om sorgen.

"Det är med gränslös sorg och bestörtning vi tagit emot beskedet att kvarlevorna efter vår dotter och syster Kim Wall, har hittats. Vidden av katastrofen kan vi ännu inte överblicka, och mängder av frågetecken återstår att räta ut.”

Platserna

Karta över platserna där ubåten UC3 Nautilus åkt och där man sökt efter journalisten Kim Wall.
Bild: Yle Nyhetsgrafik

Dragörs hamn: Peter Madsen blir avsläppt i hamnen i Dragör där han möts av ett stort medieuppdåd.
Köpenhamns hamn: Sökandet efter Kim Wall tar sin utgångspunkt där ubåten synts under torsdagskvällen, nära Köpenhamns hamn.
Köge bukt: På söndagen skiftar man fokus och söker istället efter Kim Wall i Köge bukt.
Sydväst om Amager: En kvinnokropp hittas i vattnet måndagen den 21 augusti. Två dagar senare konstaterar polisen att det är Kim Wall.

Artikeln är ursprungligen publicerad av SVT Nyheter den 23 augusti 2017.

Text:

Anna H Svensson
Fredrik Edgren
Kalle Furst
Tomas Wagner
Linnea Heppling

Ett urval av Kim Walls artiklar kan läsas på minnessidan som startats till hennes minne.

Diskussion om artikeln