Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Stordonation ska stoppa unga i Egentliga Finland från att börja röka

Från 2017
Unga som röker.
Bildtext Arkivbild.
Bild: Yle/Mira Myllyniemi

Sydvästra Finlands Cancerförening vill skydda ungdomar från skadliga cancerframkallande ämnen, såsom nikotin. Det gör man med nya, innovativa sätt istället för genom traditionell upplysning och hälsofostran.

Föreningen har fått 130 000 euro för förebyggande arbete mot cancer och för stödverksamhet i Egentliga Finland, meddelar man i ett pressmeddelande.

Pengarna används bland annat till att finansiera Niko-projektet som startade i våras. Målet med projektet är att främja hälsosamma levnadsvanor bland ungdomar och minska användningen av nikotinprodukter.

De nya metoderna innefattar bland annat interventioner där de unga rör sig, men så att de ungas omgivning också tas med. Man upprätthåller en blogg och man finns både på Facebook och Instagram.

Eshnerska stiftelsen stöder på många olika sätt

Pengarna är en donation av Stiftelsen Eschnerska Frilasarettet i Åbo. Den har redan länge har gett bidrag för olika stödformer för cancerpatienter och deras anhöriga.

– Sydvästra Finlands Cancerförening har som mål att varje cancerpatient ska få rehabilitering som lämpar sig för den egna livssituationen och det egna behovet samt stöd i den förändring som sjukdomen medför, säger kommerseråd Risto Korpela, styrelseordförande för Sydvästra Finlands Cancerförening.

– Arbetet mot cancer är en ständigt aktuell och viktig fråga. Vi har gett ekonomiskt stöd till bland annat sjukhus och åldrings- och vårdhem och till förebyggande hälsovård i Åbo med omnejd, berättar Eschnerska stiftelsens vd Henrik Karlsson.

– Den Eschnerska stiftelsens ekonomiska stöd till föreningen är av största vikt och gör det möjligt att utveckla verksamheten som en tvåspråkig regional cancerförening, konstaterar Korpela.

Niko-projektet startade i mars och kommer att pågå i två år. Bakgrunden till projektet är oron över det ökade bruket av nikotinprodukter bland ungdomar och unga vuxna.

Diskussion om artikeln