Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Frankrike kan få sin sämsta vinskörd sedan 1945

Från 2017
Bordeauxvin hälls i glas under en vinmässa i Bordeaux i Frankrike.
Bildtext Bordeauxvin hälls i glas under en vinmässa i Bordeaux i Frankrike.
Bild: EPA/CAROLINE BLUMBERG

Årets franska vinskörd drabbas svårt av det ovanligt kalla vädret i våras. Totalskörden kan bli den minsta sedan 1945 - men druvorna är av god kvalitet, och priserna väntas stiga.

Enligt det franska jordbruksministeriet blir totalproduktionen av vin 18 procent mindre än i fjol. Skälet är de köldknäppar som i våras skadade vinrankorna i hela landet.

Vinskörden väntas uppgå till 3,7 miljarder liter. Mängden ligger också klart under genomsnittet för de senaste fem åren.

Det finns de som gör ännu dystrare prognoser. Jérôme Despey, vinodlare i Hérault i södra Frankrike och ordförande för den nationella jordbruksmyndigheten FranceAgriMers vinodlingsråd, säger till Le Figaro att totalproduktionen kan bli ännu mindre än 3,7 miljarder liter, och den sämsta i historien sedan 1945.

Den hittills minsta vinskörden i Frankrike, 4,1 miljarder liter, bokfördes år 1991.

Rekordtidig vinskörd

Efter de milda veckorna i mars drabbades Frankrike i april av två svåra köldknäppar inom loppet av en vecka. Över stora områden frös vinrankornas späda skott och knoppar bort.

Rödvin hälls i glas på en vinmässa  i Montpellier i Frankrike.
Bildtext Rödvin hälls i glas på en vinmässa i Montpellier i Frankrike.
Bild: EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Vinodlarna gjorde så gott de kunde för att avvärja hotet. I trakten av Bordeaux fyllde odlare gamla oljefat med brännbart material, ställde ut dem mellan vinrankorna och tände eld på dem. Andra försökte mota tillbaka den kalla fuktiga luften med hjälp av stora fläktar.

Jordbruksministeriet räknar med att vinskörden blir speciellt liten i regioner som Bordeaux, Charentes, Alsace och Jura. Även Loiredalen drabbades av frosten.

Sydfrankrike har å andra sidan upplevt en ovanligt het sommar, som fått druvorna att mogna med expressfart. I Hérault och Pyrénées-Orientales inleddes vinskörden i år cirka två veckor tidigare än i genomsnitt.

- Under min tid som vinodlare har jag aldrig upplevt något sådant, intygar Jérôme Despey i Le Figaro.

Druvorna är små men av ypperlig kvalitet. Despey konstaterar att den torra våren, följd av perioder av hetta i juli och augusti, skyddat druvorna mot sjukdomar som mögel och mjöldagg.

Även i andra delar av Frankrike är druvorna finare än annars. Det borgar för hög klass på årets viner - och stigande priser.

Källa: AFP, Le Figaro

Diskussion om artikeln