Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Smulter om karriärens höjdpunkt: Det gjorde väl mig till kändis

Från 2017
Uppdaterad 25.08.2017 18:21.
Fredrik Smulter lyfter världsrekord i bänkpress.
Bildtext Fredrik Smulter lyfter världsrekord i bänkpress.
Bild: Petter Sandelin / Yle

Den 14 augusti blev det officiellt: styrkelyftaren Fredrik Smulter lägger av med sin tävlingskarriär. Yle-redaktören Magnus Hansén intervjuade Smulter i något som kunde beskrivas som karriärens avslutningsintervju.

– Det är häftigt att du, Magnus, har följt mig och att vi gjort ungefär en intervju per år eller vart annat år. Nu gör vi karriärens avslutningsintervju, säger Fredrik Smulter i en intervju för Yle.

Men visst har det funnits all orsak att intervjua "Tjuren från Malax" under årens lopp. Inte minst tack vare hans fyra VM-guld, otaliga rekord och det magiska 400-kilogramslyftet.

Sportmagasinet: Fredrik Smulter - 400 kilo på raka armar - Spela upp på Arenan

Som sina klara höjdpunkter lyfter han fram VM-gulden – speciellt år 2014 – när han som första människa klarade 400 kilo och i samma veva höjde världsrekordet med 25 kilo.

– Det gjorde väl mig till en kändis i Finland och delvis i övriga världen.

Finlandssvensk kelgris

Fredrik Smulter har som finlandssvensk lyckats få respekt av hela det finländska folket, på ett lite annorlunda sätt: genom att vara grabbig, frispråkig och lite inkorrekt. Och förbannat stark.

– Jag har fått bra respons på finskt håll, som någon skrev på Internet: "Ei voi olla tykkäämättä jos mies penkkaa kolme sataa sikalassa ja kuuntelee ukkometsoa" (svensk översättning: Man kan inte låta bli att gilla om mannen lyfter tre hundra i en svinstia och lyssnar på ukkometso (vilket syftar på tjädertuppen, alternativt Pate Mustajärvis album)) .

– Jag tycker det är viktigt att finlandssvenskarna visar en normal sida av sig själv. Jag skulle säga att det är frågan om liv eller död för finlandssvenskheten att vi visar oss normala i finnarnas ögon.

Smulter fortsätter träna men tävlandet har han lagt åt sidan på grund av motivationsbrist. Nu blir det mera tid över för familjen samt för skiftesjobbet, hockeylaget och köksrenoveringen.

– Det här beslutet fattade jag redan efter VM i Sundsvall för två år och tre månader sedan. Det var inget dramatiskt för mig. I juni började jag berätta åt folk att jag slutar efter EM. Men jag ville inte gå ut offentligt med det ännu.

Inga dopningstester längre

I och med att Smulter slutar med tävlandet blir det också ett slut på de oväntade dopningstesterna som kunde komma när som helst.

– Tror jag blivit testad 45 eller 46 gånger, tappade räkningen ett tag, säger Smulter och berättar en anekdot från i våras.

– Vi var ute och körde och jag hade satt in att jag ska vara hemma mellan 10 och 11, man måste sätta in en timme i dygnet när man är hemma. Så ringer brorsan halv tio och säger att dopningstestarna troligtvis står på gården och väntar.

– Då var vi ute och körde i Gerby och alla som känner till Gerby i Vasa vet att det är världens djungel. Vi var helt vilsna och det tar ju en halv timme från Gerby hit om man hittar. Sedan blev det panik att man skulle hinna hem klockan tio. Nej, klockan var ju halv elva så jag skulle vara hemma till elva. Då blev det världens panik, på med GPS:n och sådana situationer är det skönt att slippa, berättar Smulter som ändå tycker att det varit bra att regelbundet bli dopningstestad.

– Men visst har det varit en begränsning av friheten, så visst är det skönt. Ja har ett friare liv i dag.

Vad har du fått offra? Vad har du fått ge upp för resan mot 400 kilo och fyra VM-guld?

– Nå, det är väl nog kanske en riktig utbildning. Jag har aldrig varit arbetslös eller gått på socialen. Jag har alltid haft ett jobb och sett att det är viktigt att hålla en kontakt till arbetslivet eftersom man inte förtjänar stora pengar på det här.

– Mina drömmar om att bli politiker eller kanske framför allt historielärare har nog åkt i skräpkorgen. Det fanns aldrig motivation eller ork för att studera. Det var alltid lyftningen som gick först.

– Det är väl det jag har offrat. Och vem vet vad jag har gjort med kroppen. Oavsett vad någon säger, men fråga en läkare eller vem som helst som har ett hum om hälsa: är man 1,81 lång och levt tio år av sitt liv som 140–150 kilo, så inte är det någon hälsokur trots att det mesta är muskler och vätska, säger Smulter.

"Inte samma tryck i tuberna"

Vikten ja. Nu ska den ner, med 30 kilo. Viktminskningen kommer att innebära en sak: att han inte kan lyfta lika mycket längre.

– Under tio dagar har jag gått ner 5,5–6 kilo och jag märker redan nu att jag är ett eller två kilo svagare. Man märker att det inte är samma tryck i tuberna som det var för två veckor sedan. Nog känns det mentalt. Lyfter man mindre i bänk så lyfter man mindre i bänk. Någon gång måste man dra det där strecket. Men nog vet jag om att det är jobbigt.

Och hur ser Fredrik Smulter på den närmaste framtiden?

– Jag hoppas jag och min familj är friska och alla runt omkring mig. Kanske man jobbar på samma ställe, jag har inte funderat på den karriären så mycket. Kanske man är involverad i hockey, jag tycker att vi har ett roligt och intressant projekt på gång i Malax, säger nuvarande ishockeytränaren Fredrik Smulter.

X3M-tv: Bänkpress - en kärleksförklaring - Spela upp på Arenan