Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slaget: De hisnande transfersummorna är här för att stanna – inget lönetak inom synhåll

Från 2017
Neymar made his debut for PSG against Toulouse FC.
Bildtext Neymar debuterade för PSG genom att medverka i fem av målen i 6–2-segern över Toulouse.

Fotbollens överhettade transfermarknad är inte en bubbla som kommer att spricka, tror expertisen i radioprogrammet Slaget efter tolv.

I sommar slogs världsrekordet med hästlängder då PSG betalade Barcelona 222 miljoner euro för brassen Neymar.

– Det är klart att inte kan det fortgå på det här viset hur länge som helst. Neymars transfer är dubbelt större än Paul Pogbas försäljning till Manchester United (det förra världsrekordet), säger den tidigare fotbollsligaprofilen Mathias Lindström.

Paul Pogba.
Bildtext Manchester United köpte Paul Pogba för 105 miljoner euro sommaren 2016.
Bild: IBL/All Over Press

Christian Vuojärvi ser annorlunda på saken. Den nuvarande trenden kommer att fortsätta, tror han.

– Jag tror inte att någon spelare går för 500 miljoner euro nästa år, men jag tror de här summorna kommer att vara hisnande höga alltid.

Debatten om pengarna inom fotbollen har existerat i över hundra år.

– Redan 1893 föreslog Derby Countys klubbledning att maxlönen för en spelare i England skulle vara fyra pund i veckan. 1905 betalade Middlesbrough tusen pund för Alf Common. Det här följdes av rubriker i engelsk press som ”Flesh and blood for sale”, berättar Vuojärvi.

Middlesbrough paid one thousand pounds for Alf Common in 1905.
Bildtext Alf Common köptes för tusen pund av Middlesbrough år 1905.
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

– 1908 satte engelska fotbollsförbundet ett tak på 350 pund per transfer. Det var lätt för de smarta klubbarna att fixa det här för man sålde en spelare för i praktiken tusen pund och sedan satte man bara två varma kroppar till, som om jag och Toffe (Herberts) skulle ha varit en del av transfern.

Inget lönetak inom synhåll

Christoffer Herberts tror precis som Vuojärvi att transfersummorna och fotbollsspelarnas löner kommer att fortsätta växa.

– Det enda som kan få den här utvecklingen att ta slut är ett lönetak, och det kommer de europeiska toppklubbarna aldrig någonsin att komma överens om. Det finns det en väldigt logisk orsak till också: fans vill inte ha det.

– Fans kan sitta och säga att vi vill jätte gärna ha ett lönetak, men de vill veta att det är Barcelona, Real Madrid, Manchester United, Bayern München, Arsenal och en massa andra klubbar som är bra, anser Herberts.

Cristiano Ronaldo.
Bildtext Vad om Cristiano Rolando spelade för Betis eller West Bromwich?
Bild: EPA

Lönetak existerar bland annat i amerikanska proffsligor som i ishockeyligan NHL och basketligan NBA. Där har alla lag relativt lika ekonomiska möjligheter att hävda sig.

– Det finns ett väldigt litet intresse i världen för att Real Betis ska kunna utmana Barcelona på basis av ett lönetak. Om tillräckligt många på riktigt vill att West Bromwich Albion ska kunna ha samma budget som Chelsea så skulle det ju bli så. Men det kommer vi inte att få, konstaterar Herberts.

222 miljoner euro för Neymar: logiskt

Tidigare i sommar skrev Herberts en kolumn där han förklarar varför han anser att övergångssumman för Neymar är logisk.

– Om man ser på de andra övergångarna som har skett i sommar och framför allt på övergångarna som inte skett, bud som gjorts och klubbarna tackat nej till, så känns 222 miljoner ganska logiskt, säger Herberts i Slaget efter tolv.

– På min skala är det sjukare att Liverpool tackar nej till 150 miljoner euro för en så pass begränsad spelare som Philippe Coutinho. Det är för min del mera bisarrt än att PSG väljer att betala 222 miljoner för Neymar.

Philippe Coutinho i Liverpool
Bildtext Fortsätter Coutinhos karriär i Liverpool?
Bild: Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press

Vuojärvi lyfter fram de bredare ekonomiska aspekterna gällande affären.

– Fotbollen handlar ju inte enbart om att bygga upp ett så slagkraftigt lag som möjligt, även om det är huvudsaken. Det finns dessutom ett starkt pr-värde. PSG:s produkt, om vi kallar det aktie för att ta ett annat exempel, höjs avsevärt för att man har ett sånt affischnamn som Neymar i sin trupp.

– Fotbollen är den mest globala av sporter. Det finns många frön som man har sått över hela världen. Nu vill tonåringar, yngre pojkar och flickor, vara PSG. De vill vara Neymar. Kanske PSG binder de här människorna till klubben i och med att Neymar är ett så otroligt stort namn i sig, fortsätter Vuojärvi.

Christoffer Herberts har svårt att förstå hur fotbollsmänniskor har svårt att se den stora bilden där även finsk fotboll gynnas av de skyhöga transfersummorna ute i världen.

Borussia Dortmunds Ousmane Dembelé möter Bayern Münchens Rafinha.
Bildtext Borussia Dortmund har accepterat Barcelonas offert för Ousmane Dembelé.

– Om man nu tänker vad som händer är att 222 miljoner euro ges åt Barcelona, Barcelona sätter 150 miljoner åt Borussia Dortmund och så kunde vi gå längre och längre ner på skalan.

– Vi kortar ner den lite och säger att Dortmund betalar x-antal miljoner euro åt AIK för Alexander Isak och så har AIK så pass mycket pengar att de kan köpa loss Robert Taylor från RoPS. Då får RoPS en massa pengar som de kanske inte annars hade fått.

Transferfönstret i Europa stängs i slutet av augusti.

Slaget efter tolv - dagens debatt: 25.08.17 Är det motiverat att betala 222 miljoner euro för en fotbollsspelare?

Programmet är inte längre tillgängligt

Diskussion om artikeln