Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Klart: Dembélé förstärker Barcelona i historiens näst dyraste transfer

Från 2017
Uppdaterad 25.08.2017 19:46.
Borussia Dortmunds Ousmane Dembelé möter Bayern Münchens Rafinha.
Bildtext Ousmane Dembelé flyttar från Dortmund till Barcelona.

FC Barcelona har bekräftat att man skrivit ett kontrakt med den den offensiva mittfältaren Ousmane Dembélé. Transfersumman? Uppemot 150 miljoner. Euro.

Den 20-årige offensive mittfältaren Dembélé ansluter till Barcelona från Borussia Dortmund. Hans kontrakt med den spanska storklubben är femårigt och dess värde är 105 miljoner euro. Diverse tilläggspunkter i kontraktet kan enligt vissa uppgifter lyfta det till ungefär 150 miljoner euro vilket skulle göra Dembélé till världens genom alla tider näst dyraste spelare.

I början av augusti flyttade den brasilianske anfallaren Neymar från Barcelona till PSG för rekordsumman 222 miljoner euro. Dembélé är tänkt som en ersättare för brassen.

I förra säsongens matcher gjorde Dembéle totalt tio mål och spelade fram till ytterligare 21 fullträffar för sin klubb Dortmund. I 32 matcher i Bundesligan blev det ändå bara sex mål för Dembélé. Till den tyska klubben kom han i juli 2016 för 15 miljoner euro från Rennes i franska Ligue 1. Säsongen 2015–2016 spelade han för Rennes där saldot blev tolv mål på 26 ligamatcher.

Säsongen innan det, med andra ord så sent som 2014–2015 samt en del av 2015–2016, spelade Dembéle på den fjärde högsta nivån i Frankrike. Snacka om att avancera snabbt.

Vilket naturligtvis får olyckskorparna att kraxa. Aftonbladet kallar Dembélé för ett "svindyrt plåster på ett blödande sår". Återstår att se. Men faktum kvarstår: plåstret var inte billigt.

Läs mera om fotbollsvärldens ofattbart höga transfersummor i Slaget efter tolv fredagen den 25 augusti.

Diskussion om artikeln