På villaavslutningen tar vi farväl av sommaren
Det sista veckoslutet i augusti firas i Österbotten villaavslutning - eller veneziansk afton - ja festen har många namn. Bo Kronqvist reder ut begreppen och berättar om firandet ur Nykarlebyperspektiv.
Till villaavslutningen hör numera fyrverkerier och massvis med facklor och kulörta lyktor längs stränderna. Så har det ändå inte varit i alla tider.
- När mina föräldrar och vi barn flyttade till Nykarleby år 1964 så var nog villaavslutningen inte alls som den är idag, säger Bo Kronqvist.
Några fyrverkerier förekom inte då, utan de kom in i bilden på 70- och 80-talet. Nu på senare år är raketskjutandet nästan en "vansinneslek".
- När vi var tonåringar så firade vi alltid tillsammans på segelföreningen, på Loppan. Det var ganska mörkt ute på holmarna, bara någon enstaka holme hade illuminerats lite med papperslyktor.
Farväl till sommaren
Om vi går tillbaka till 1800-talet så vet vi inte så mycket om hur man firade ute på villorna då, annat än vad Zacharias Topelius och andra har skrivit i sina dagböcker och berättelser.
Holmarna och villorna beboddes förr i tiden under hela sommaren, men alla åkte hem från "skären" för att komma hem till skolstarten den första september. Därmed tog man avsked av sommaren den sista helgen i augusti.
- Man eldade då facklor och brasor där man brände upp skräp som hade samlats under sommaren, för att det skulle vara borta till nästa sommar. Så det fanns också en praktisk syn på det hela också.
Villaavslutning som sådan var nog ändå ett okänt begrepp då. Däremot hade man stora tillställningar i augusti då man sjösatte något fartyg som skulle vara färdigt.
- Då hade man fantastiska fyrverkerier där hela himlen lystes upp. Topelius skriver till exempel hur fartygets namn skrevs uppe på himlen, så vetenskapen om raketer var långt utvecklad.
En studentfest
Begreppen "villaavslutning" och "veneziansk afton" är numera utbytbara. Då det gäller Nykarleby så måste man historiskt sett ändå skilja på de två fenomenen, säger Kronqvist.
I Nykarleby var veneziansk afton nämligen en tillställning som ordnades i september, inne i stan. Ursprungligen var det de studerande på lärarseminariet som ordnade festen.
- Där fanns alltid samma figur i bakgrunden, nämligen Josef Herler. Han var lärare i talpedagogik och välläsning på seminariet och övade också in teaterstycken där.
Herlers pappa kom från Tyskland till Nykarleby och Bo Kronqvist säger att den venezianska aftonen kunde liknas vid en tysk Oktoberfest.
Aftnarna ordnades till en början i Skogsparken, en park som ligger invid det gamla lärarseminariet. Där fanns gångar, en liten damm och byggnader där man hade servering.
- Så länge seminariet fanns så ordnades festen där i Skogsparken. Sen flyttade Herler festen till Topeliusparken nere vid älven.
Inga kräftor denna helg
Bo Kronqvist berättar att han och hans syskon har som tradition att på villaavslutningen äta kräftor tillsammans. I år blir det dock inget av den traditionen.
På lördag kväll sitter Bo nämligen på tåget. Han är då på väg hem från en konfirmation i Helsingfors.
- Man har ju inte kunnat förstå att man kan ju inte ordna konfirmation på villaavslutningen, eftersom man inte firar det där.
