Barnombudsmannen: Asylbeslut för barn borde fattas snabbare
Asylansökningar som gäller ensamkommande barn och unga borde behandlas snabbare, anser barnombudsman Tuomas Kurttila.
Kurttila anser att ensamkommande barn och ungas ansökningar bör vara första prioritet både då Migrationsverket och då domstolarna behandlar ansökningar.
Målet skulle enligt Kurttila vara att barnen skulle få sitt asylbeslut senast tre månader efter att de kommit till landet.
- En del asylbeslut har tagit över ett år att fatta. Under den tiden hinner barn och unga redan fästa sig vid den omgivning de befinner sig i. Långa behandlingstider och den integration som redan hinner ske under den tiden leder till slut till stora besvikelser om barnet får ett negativt asylbeslut, säger Kurttila.
Osäkerheten stor
På grund av de långa asylprocesserna är osäkerheten om framtiden stor bland barn och unga som kommit ensamma till landet, anser Tuomas Kurttila.
- Att ett barn eller en ung människa får problem eller radikaliseras beror ofta på betungande omständigheter. På enheter för minderåriga har jag har träffat barn och unga som är besvikna på sina liv och som känner att de inte har något att förlora, säger Kurttila.
Kurttila föreslår att regeringen så fort som möjligt skulle förbättra företrädarverksamheten så att den skulle gälla personer som är under 21 år. Arbetet med den psykiska hälsan borde också förbättras bland de asylsökande, anser Kurttila.
- Det är också viktigt att tänka på verkställandet av avvisningen om beslutet blir negativt. Barnet eller den unga personen som fått ett negativt asylbeslut måste få stöd och förberedas för en trolig avvisning, även om personen skulle överklaga beslutet.