Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ny skarv upphängd i trafikmärke – polisen misstänker naturskyddsbrott

Från 2017
Uppdaterad 29.08.2017 10:42.
En skarv är upphängd i ett trafikmärke i Malax.
Bild: Läsarbild

Österbottens polisinrättning fick på lördag eftermiddag information om att en skarv har hängts upp i ett trafikmärke i Malax. Enligt polisen är fågeln inte skjuten, men man misstänker att fågeln dödats av en människa.

Skarven är upphängd i ett trafikmärke och under fågeln finns ett plakat med texten, "Vi tar di!"

Polisen utreder ärendet som naturskyddsbrott. Skarven är fridlyst och det finns skäl att misstänka att fågeln är fångad och avlivad av en människa. Enligt naturskyddslagen så är det även förbjudet att omhänderta ett fridlyst djur som påträffas avlidet.

- Det ser ut som om att den här fågeln inte är skjuten, men eftersom den är upphängd på det där sättet så finns det skäl att misstänka att det är en människa som har tagit fast fågeln och dödat den, säger kommissarie Matti Tiainen vid ledningscentralen i Seinäjoki.

En polispatrull var till platsen och tog loss fågeln från trafikmärket. Fågeln är tillsvidare i polisens förvar för eventuella fortsatta undersökningar.

- Polisen har tagit fågeln tillvara och på måndag kommer vi att se om det finns skäl för någon annan myndighet att undersöka fågeln, konstaterar Tiainen.

Tidigare i augusti så fick polisen anmälan om ett motsvarande fall i Nämpnäs, Närpes. Även för detta fall så har en brottsanmälan registrerats för naturskyddsbrott.

Diskussion om artikeln