Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Häcklegendaren Colin Jackson kommer ut ur skåpet i SVT-intervju

Från 2017
Colin Jackson, 2016.
Bildtext Colin Jackson, 50, berättar om sin sexuella läggning i SVT-serien Regnbågshjältarna.
Bild: imago / Newspix / All Over Press

Den trefaldiga världsmästaren och åttafaldiga Europamästaren Colin Jackson berättar för första gången offentligt om sin homosexualitet i SVT-serien Regnbågshjältarna.

Colin Jackson hör till alla tiders bästa häcklöpare i världen. Han har otroliga 19 mästerskapsmedaljer (inne och ute), varav elva av ädlaste valör.

Under sin aktiva karriär, som tog slut för 14 år sedan, valde Jackson att hålla tyst om sin sexuella läggning. Han har helt enkelt aldrig velat berätta om det, säger walesaren nu i SVT-serien Regnbågshjältarna.

I ett klipp från programmet berättar Jackson, 50, om hur hans föräldrar fick veta om sonens homosexualitet. År 2006 avslöjade en ex-pojkvän förhållandet med Jackson för en brittisk tidning.

I offentligheten förnekade Jackson att uppgifterna stämde – men han kunde inte ljuga för sina föräldrar.

– Jag väntade på dem i köket, de kom in och satte sig ner. Min mamma såg att jag var helt ifrån mig och frågade: ”Vad är på gång?” Jag sa att det är en story i tidningen om mig och en kille, berättar Jackson i SVT-intervjun.

– De blev inte det minsta besvärade. Det första min mamma sa var: ”Är det sant?” Ja, det är sant, sa jag. Jag kunde ju inte förneka det. Då sa hon bara: ”Varför är människor så taskiga, varför vill de sälja såna här storyn?”. Då insåg jag att jag har de bästa föräldrarna.

Diskussion om artikeln