Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Slaget: Väisänen visar vägen – fler finländare måste flytta till tuffare ligor

Från 2017
Sauli Väisänen kämpar om bollen mot Lazio.
Bildtext Sauli Väisänen (t.h.) kan förvänta sig mer ansvar i Serie A efter den starka debuten.
Bild: imago/Insidefoto/ All Over Press

Flera finländska spelare borde göra som Sauli Väisänen och testa gränserna, tycker Mathias Lindström. Det finländska fotbollslandslagets situation och framtid diskuterades i Slaget efter tolv.

I somras tog mittbacken Sauli Väisänen ett stort steg i karriären då han flyttade från AIK till Serie A och Spal.

Väisänen lyste i debuten och spelade 90 minuter då Spal höll nollan mot Lazio.

Väisänen kan bli viktig för landslaget

Så ska det gå till – flera spelare borde följa i Väisänens fotspår, menar den tidigare fotbollsligaprofilen Mathias Lindström.

– Det är ingen fjäder i hatten då våra spelare åker i väg till tredje Bundesliga. Det är där uppe man ska vara med och slåss. Jag är jätteglad över att Sauli Väisänen vågat ta steget, säger Lindström.

Sauli Väisänen i sin premiärmatch för Spal.
Bildtext Sauli Väisänens insats mot Lazia bådar gott för framtiden.
Bild: imago/Uk Sports Pics Ltd/ All Over Press

– Det är stor skillnad mellan allsvenskan och Serie A, men om man har gott själförtroende och lyckas vid rätt tillfälle kan man bra ta en spelplats, speciellt i ett lag som Spal.

Lindström tror att Väisänen har potentialen att bli en nyckelspelare i Finlands defensiv – en profil man kan bygga försvaret runt.

Bröndby är helt okej, men jag påstår att klubben inte har gjort Pukki till en bättre fotbollsspelare.

― Christoffer Herberts

Herberts: Pukki och Pohjanpalo kunde tänka om

Christoffer Herberts säger att de finländska anfallarna kunde se sig om efter nya klubbar. Klubblaget måste göra spelaren bättre i landslaget, menar Herberts.

– Joel Pohjanpalo har en enorm potential. Han borde få speltid, han borde få ansvar, han borde få en klubb som verkligen, verkligen vill ha honom och en tränare som litar på honom.

Det vore bättre för Pohjanpalo att göra 10–15 mål i en klubb i till exempel Grekland, Holland, Belgien eller Frankrike, säger Herberts.

Chicharito försöker nå Pohjanpalo efter att finländaren gjort mål.
Bildtext Pohjanpalo har spelat lysande i Leverkusen – men inte fått värst mycket ansvar.
Bild: imago/Horstm�ller/ All Over Press

– Så Teemu Pukki. Bröndby är helt okej, men jag påstår att klubben inte har gjort Pukki till en bättre fotbollsspelare. Han gör stabilt med mål i den danska ligan men kunde dra nytta av att nu komma ut till en tuffare liga och kämpa mot hårdare försvarare.

Christian Vuojärvi lyfter fram landslagsförsvararen Thomas Lam som en spelare som genast borde få igenom en övergång. Lam har hamnat i kylan i Nottingham Forest och läget ser bekymmersamt ut.

Det är snart två år sedan senaste segern i en tävlingsmatch.

― Christian Vuojärvi

Vuojärvi: Kanerva borde experimentera mera

Slaget spelades in innan Fredrik Jensen – som gjorde mål i landslagsdebuten i våras – fick en reservplats i truppen som möter Island och Kosovo i VM-kvalet.

Vuojärvi var missnöjd över beslutet att utelämna Jensen från den ursprungliga kvaltruppen. Landslaget borde ha som mål att ta sig till EM år 2020 och då måste landslagslotsen Markku Kanerva experimentera, tycker Vuojärvi.

– Inget illa om till exempel Kasper Hämäläinen, men vi vet – Kanerva vet – exakt vad man får då Hämäläinen är i truppen eller startelvan. Däremot vågar jag hävda att Fredrik Jensen fortfarande är ett oskrivet kort. Vad går han för då han får möta ett Island som ligger högt på världsrankingen. Ge honom chansen från start.

Fredrik Jensen och Enes Ünal firar ett av FC Twentes mål mot Groningen.
Bildtext Fredrik Jensen inledde säsongen i FC Twente med att göra mål.
Bild: Yle/Sebastian Backman

Vuojärvi tvivlar på att spelarna i Finlands trupp är vinnarskallar och är tillräckligt hungriga.

– Jag tycker att Kanerva borde experimentera mer. Man kan inte gå mycket lägre. Det är snart två år sedan senaste segern i en tävlingsmatch.

Herberts påpekar att man inte ska döma ut Kanerva. Han gav Jensen och Moshtagh Yaghoubi chansen i våras och de bidrog till att tongångarna i landslaget blev mer optimistiska.

Diskussion om artikeln