Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Räikkönen risar domen som kan ha kostat podieplats: ”Jag förstår det inte”

Från 2017
Uppdaterad 27.08.2017 18:49.
Kimi Räikkönen på depån, Spa 2017.
Bildtext Ett straff som inte föll Kimi Räikkönen i smaken.
Bild: AFP / Lehtikuva

”Konstig” är ordet Kimi Räikkönen i C Mores intervju använder för att beskriva straffet han tilldelades i Belgiens GP. Han intygar att han inte gjorde något fel.

”Vad menar du?! Han var ju vid sidan av banan!”

Kimi Räikkönen accepterade inte det tio sekunder långa ”stop and go”-straffet han tilldelades under Belgiens GP. Han lät bli att sakta ner farten trots de gula flaggorna som viftades med anledning av Max Verstappens bil bredvid körbanan.

Och även om tonläget i intervjuerna efter loppet inte var lika högt som i teamradion, så var Räikkönen allt annat än nöjd med domarnas beslut.

– Allt for med det där straffet, konstaterar Räikkönen i C Mores sändning och säger att han verkligen inte väntade sig en bestraffning.

– Jag förstår det inte. Det är en annan sak om bilen är på en farlig plats men den låg ju på en raka. Det var inte på något sätt farligt. Men det var en av de här konstiga situationerna som skett med domarna, de drabbar lite vem de nu råkar drabba.

”Synd att jag inte kunde ta båda”

Räikkönen tappade flera pinnhål på grund av straffet men återhämtade sig snabbt och tog på nytt upp jakten om en pallplacering.

Han gynnades av att säkerhetsbilen kom ut på banan i och med Force India-förarnas krock och när omstarten gick var Räikkönen hack i häl på fyran Daniel Ricciardo och trean Valtteri Bottas.

Kimi Räikkönen, Spa 2017.
Bild: All Over Press

I en spektakulär sekvens passerade såväl Ricciardo som Räikkönen Bottas, och Ferrariföraren var de facto nära att knipa två placeringar i samma kurva.

Räikkönen tar det hela med ro.

– Inte var det något speciellt, säger han till C More. Det var helt enkelt det enda stället där vi hade tillräckligt med fart. Synd att jag inte kunde ta båda.

Däcken svek Bottas

Ricciardo behöll sin tredjeplats loppet ut, medan Räikkönen slutade fyra och Bottas femma.

– Valtteri hade lite problem efter omstarten är och säkert inte nöjd med det här resultatet. För stallet var det här dåligt i och med att vi tappade poäng i konstruktörs-VM, säger Mercedeschefen Niki Lauda till Sky Sports.

– De som hade ultrasoftdäck i omstarten var ganska överlägsna i ett eller ett halvt varv. Jag hade helt enkelt inget grepp. Där for det, säger Bottas till C More.

Valtteri Bottas, Spa 2017.
Bildtext Bottas inte belåten.
Bild: AFP / Lehtikuva

Mercedes hade inte färska ultrasoftdäck att tillgå och Bottas fick därmed – i motsats till de närmaste konkurrenterna – klara omstarten med snäppet hårdare däck som bevisligen inte fungerade lika bra.

– Kanske man tänkte att de fungerar bättre, men det är lätt att vara efterklok. Själv hade jag valt ultrasoften eftersom de blir varma mycket snabbare.

Vettel väntade på misstag

Vann gjorde Lewis Hamilton som knappade in på tvåan Sebastian Vettels VM-ledning. Vettel leder med sju poängs marginal till Hamilton då åtta av totalt tjugo deltävlingar återstår att köra. Följande F1-lopp avgörs i Monza nästa veckoslut.

– Det var ett fint veckolut för oss, fantastiskt jobbat av stallet. Sebastian gjorde det här till en tuff kamp, sade Hamilton uppe på prispallen.

– Det var ett roligt och väldigt intensivt lopp, säger Vettel. Jag väntade varje varv på att Lewis skulle göra ett misstag och han väntade säkert på att jag skulle göra ett misstag. Men ingendera gjorde några missar.

EDIT kl. 18.45. Artikeln uppdaterad med Valtteri Bottas kommentarer.

Diskussion om artikeln