Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Kimi måste acceptera det” – experten ger domarna rätt

Från 2017
Kimi Räikkönen, Spa 2017.
Bildtext Kimi Räikkönen borde ha följt reglerna.
Bild: AFP / Lehtikuva

Även om det svider måste Kimi Räikkönen godkänna sitt straff. Det anser Yle Sportens formel 1-expert Fredrik af Petersens om straffet som sannolikt fällde Räikkönen från prispallen i Spa.

Kimi Räikkönen var minst sagt frustrerad över det tio sekunder långa ”stop and go”-straffet domarna tilldelade honom under Belgiens GP i Spa.

Han tyckte Max Verstappens bil inte låg på ett farligt ställe och lät bli att sakta på farten – vilket alla andra förare gjorde, enligt domarkollegiet.

– Domarna har en massa monitorer och ser nästan varenda centimeter av banan. Säger de att Kimi inte saktade ner när det var dubbla gula flaggor, vilket betyder att man måste sakta ner, så får man godkänna det, slår Yle Sportens expert Fredrik af Petersens fast.

– Det går inte att lämna in en protest där, utan säger de att du gjort fel får du rätta dig efter det – även om det svider rejält. Man måste acceptera det.

Tror du Räikkönen varit på prispallen utan straffet?

– Ja, det är jag övertygad om. Det hade fortfarande varit en kamp mellan honom och Daniel Ricciardo och Valtteri Bottas, men jag tror utan tvekan att Kimi hade tagit tredjeplatsen.

Som Häkkinen i tiderna

Det mest positiva i Räikkönens tävling inträffade med tio varv kvar i samband med omstarten då säkerhetsbilen lämnade banan.

Då Bottas hade svårt med däckgreppet passerade Ricciardo honom på vänster och Räikkönen samtidigt på höger sida. Innerkurvans Räikkönen var nära att knipa två placeringar på en gång – likt Mika Häkkinen i en legendarisk omkörning på samma bana 2000.

– Du är inte ensam om att tänka att det påminner om Häkkinens manöver, instämmer af Petersens. Bägge två ser en lucka och drar förbi.

Kimi Räikkönen före Lewis Hamilton, Spa 2017.
Bild: AFP / Lehtikuva

Bottas klagade på däcken efteråt. Han tvingade ta till något hårdare däck än konkurrenterna under det sista depåstoppet och hade inte lika bra grepp.

Han var dock långsammare än loppets vinnare, stallkamraten Lewis Hamilton hela tävlingshelgen igenom. Efter fem raka pallplaceringar slutade Bottas femma.

– Han hade själv ingen förklaring till det och jag förstår att han är mycket besviken. Segerkampen beror alltid helt och hållet på dagsformen, det här var ett utmärkt exempel på det, säger af Petersens.

– Det var någonting i bilen som Valtteri inte fick ordning på den här helgen, så han fick inte till det perfekta varvet och fann aldrig känslan att han kan ge hundra procent i kurvorna. Det händer ibland och då tappar man en halvsekund – och förlorar loppet.

”Ser ingen som kan ersätta Valtteri”

Stallchef Toto Wolff signalerade i Spa att Mercedes överväger att ta till stallorder under återstoden av säsongen. Det kan straffa Bottas, som ligger 34 poäng bakom Hamilton i VM-sammandraget.

– Det är nog någonting han räknat med ända sen han skrev på för Mercedes, menar af Petersens. Han har nog anat att dagen skulle komma då han blir tillsagd att bara stjäla poäng av Ferrari och agera livvakt åt Lewis. Jag tror inte det kommer som någon överraskning.

Valtteri Bottas, Spa 2017.
Bildtext Bottas hängde inte med stallkompisen i Spa.
Bild: AFP / Lehtikuva

Fredrik af Petersens påminner att situationen förändras ifall Hamilton skulle avbryta och Bottas vinna nästa helg i Monza, men i dagsläget får finländaren finna sig i rollen som tvåa.

Mercedes har fortfarande inte förlängt kontraktet med Bottas, när tror du det sker?

– Det skulle inte förvåna mig alls om det kommer i början på nästa vecka. Om jag förstått saker och ting rätt, så har Wolff bara väntat på vad Sebastian Vettel gör.

Enligt af Petersens har Mercedes varit intresserade av Vettels tjänster från och med 2019, men då tysken nu kritat på ett treårigt avtal med Ferrari förstärks Bottas aktier.

– Nu ser situationen helt annorlunda ut. Nu skulle det inte förvåna mig om Mercedes ger Bottas ett tvåårskontrakt. Detta i och med att Sebastian inte kan komma förrän tidigast 2020, och jag ser ingen annan som skulle kunna ersätta Valtteri.

Känslig helg för Hamilton

För tillfället ser det ut som om Sebastian Vettel och Lewis Hamilton gör upp om världsmästartiteln. Britten krympte avståndet till ledande Vettel till sju poäng tack vare segern – som inte var värdefull endast för poängens skull, utan även känslomässigt.

– Först tog han sin 68:e pole position och kom upp jämsides med sin stora idol Michael Schumacher, som han fick gåshud av när han för första gången besökte Spabanan som åskådare med sin pappa. Det var där han upptäckte sin passion för motorsporten.

– Sen vinner han ännu sitt 200:e Grand Prix... Det var en ren och fin känslodag för Lewis. Och så betyder segern givetvis otroligt mycket också i kampen om VM-titeln.

VM-serien fortsätter i Monza om en vecka.

Diskussion om artikeln