Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Poängligatoppen efter ny jokerseger: Tre världsmästare och 18-åriga Eeli Tolvanen

Från 2017
Eeli Tolvanen och Sami Lepistö firar mål, Jokerit-Dinamo Minsk, augusti 2017.
Bildtext Eeli Tolvanen har snittat två poäng per match i KHL-inledningen.
Bild: Lehtikuva

Eeli Tolvanen har haft en kanonstart på KHL-säsongen. 18-åringen noterades för två assist i Jokerits förlängningsseger över Lokomotiv Jaroslavl och hänger med i poängligatäten.

Jokerit stod för en stark insats borta mot Lokomotiv Jaroslavl i KHL på söndagskvällen. Helsingforslaget tog två poäng tack vare en förlängningsseger med siffrorna 4–3.

Jokerit kunde även ha bärgat full pott men hemmalagets Petri Kontiola kvitterade kampen halvvägs in i den tredje perioden. I förlängningen avgjorde sedan Brian O’Neill med sitt andra mål för kvällen.

– Vi spelade med bra tempo hela matchen igenom och var det klart bättre laget i spel fem mot fem. Vi tog dock för många utvisningar och Lokomotiv är väldigt vassa i powerplay, framför allt Kontiolas förstafemma, säger Jokeritlotsen Jukka Jalonen på klubbens webbplats.

Tolvanen fortsätter glänsa

Förutom tvåmålskytten O’Neill nätade även Nicklas Jensen och John Norman för gästerna. En annan matchhjälte var Eeli Tolvanen.

Den 18-åriga jättetalangen – som hyllades stort efter hattricket i premiären – samlade en passningspoäng till O’Neills båda fullträffar.

Tolvanen har nu fått ihop sex poäng (3+3) i säsongens tre första matcher. Med den imponerande poängmängden toppar han poängligaledning tillsammans med tre meriterade herremän.

Sergej Mozjakin och Sergej Sjirokov, som båda tagit två VM-guld med Ryssland, toppar listan med fyra mål och två assist. På sex poäng finns även dubbla Stanley Cup-vinnaren och världsmästaren Pavel Datsiuk (1+5).

Lokomotiv-Jokerit 3-4 (2-1,0-2,1-0) efter förlängning
3.26 0-1 Jensen (Joensuu,Lepistö)
13.19 1-1 Nakladal (Kontiola,Kronwall) PP
14.49 2-1 Talbot (Kronwall,Kozun) PP
23.11 2-2 O'Neill (Gilroy,Tolvanen) PP
31.36 2-3 Norman (Jensen,Jormakka)
49.21 3-3 Kontiola (Kronwall,Kozun)
61.16 3-4 O'Neill (Palola,Tolvanen) PP