Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Världsrekord av Caster Semenya på ovanlig sträcka – Vetter igen nära 90 meter

Från 2017
Caster Semenya springer världsrekord på 600 meter, Berlin 2017.
Bildtext Caster Semenya avslutade säsongen på bästa möjliga sätt.
Bild: AFP / Lehtikuva

Ett 20 år gammalt friidrottsvärldsrekord raderas ut i Berlin på söndagskvällen. Caster Semenya toppade en högklassig tävling på 600 meter och även loppets tvåa underskred det tidigare rekordet.

I 20 år, en månad och två dagar stod sig Ana Fidelia Quirots världsrekord på den sällan löpta sträckan 600 meter.

Men nu har kubanskan blivit av med sitt rekord. Det var de facto två löpare som underskred rekordnoteringen i Berlin i kväll.

Caster Semenya är ny världsrekorddam med tiden 1.21,77 – nästan en sekund bättre än vad Quirot klockades för 1997. Ajee Wilson från USA var tvåa på 1.22,39.

Semenya, som vann VM-guld på 800 meter och brons på 1500 meter i London tidigare i sommar, fick därmed en perfekt avslutning på säsongen – på en kär arena.

– Jag har alltid känt mig hemma här. Jag har alltid varit välkommen och älskad. Det var här jag vann mitt första VM-guld och staden kommer alltid att vara speciell för mig, sade sydafrikanskan i segerintervjun.

Vetter nära nittio

I herrarnas spjuttävling bjöd den färska världsmästaren Johannes Vetter hemmapubliken på fem kast över 80 meter – men denna gång ingen över drömgränsen 90.

Nära kom han.

Vetter, som i sommar kastat in sig som tvåa i världen genom tiderna med det personliga rekordet 94,44, vann tävlingen med resultatet 89,85.

Landsmannen Thomas Röhler slutade tvåa med 86,07 och Tjeckiens Jakub Vadlejch trea med 85,15. Inga finländare deltog.