Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige: Löfvens närmaste medarbetare avgår efter IT-skandalen

Från 2017
Tangentbord
Bild: Mostphotos

Svenska statsministern Stefans Löfvens (S) närmaste medarbetare, statssekreteraren Emma Lennartsson, avgår med omedelbar verkan efter ny information om IT-skandalen på Transportstyrelsen, skriver Dagens Nyheter.

- Jag har gjort ett misstag, säger hon till tidningen.

Tidigare har Lennartsson hävdat att hon fick information om det som hänt på Transportstyrelsen först i december 2016.

Nu medger hon att hon deltagit i minst två möten där säkerhetspolisen övergripande har informerat om att det pågick en tillsyn mot Transportstyrelsen, men att hon inte förstått allvaret och inte heller minns att frågan tagits upp.

Ett av mötena hölls redan i februari 2016, minst tio månader innan den tidpunkt som Lennartsson tidigare angett.

Ställde inte följdfrågor

- Men det här innebär att jag vid minst två tillfällen har haft tillfälle att ställa följdfrågor. Det har jag inte gjort. Det misstaget gör att jag känner att jag inte kan ha kvar det här jobbet, säger hon till DN.

Emma Lennartssons avskedsansökan hanterades på ett extrainsatt regeringssammanträde på söndagseftermiddagen. Hon får gå med omedelbart verkan utan avgångsvederlag.

Skyddar statsministern?

När DN frågar om det är möjligt att även statsministern haft möten där det informerats om problemen på Transportstyrelsen, men att inte heller han uppfattat allvaret, svarar Lennartsson att hon inte tror det.

På den direkta frågan om hon skyddar statsministern svarar hon:

- Nej, det handlar om att vi har gjort den här genomlysningen och att statsministern vill att vi ska vara transparenta i den här frågan.

FNB-TT

Diskussion om artikeln