Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Karleby planerar för investeringar om KPV stiger till ligan

Från 2017
Dawda Bah nära comeback för KPV.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

Karleby får räkna med investeringar vid Centralplanen för att klara fotbollsligans krav om KPV stiger. Det finns ingen klar bild av vilka exakta krav som kommer att ställas från ligans sida.

På måndagskväll diskuterar politikerna i koncern- och stadsutvecklingssektionen frågan. Efter det mötet kan en del frågetecken ha rätats ut.

Politiker Bjarne Kallis
Bildtext Bjarne Kallis.
Bild: YLE/Chanette Härus

Fullmäktigeordförande Bjarne Kallis (Saml.) räknar med att investeringar blir aktuella om KPV stiger. Han räknar med att staden vidtar de åtgärder som krävs.

Men också att det finns förståelse från Bollförbundets sida att allt inte kan förverkligas på en gång.

Vilken beredskap har staden att satsa på fotboll

Fullmäktigeordförande Bjarne Kallis säger att budgeten slås fast i november och då vet man också om KPV stigit och vilka krav bollförbundet har på Centralplanen.

Företagaren Matti Laitinen i Karleby har gått in med stora summor i KPV.

Enligt honom kan det maximalt kosta två miljoner euro att vidta de åtgärder som kan komma i fråga för att förbättra förhållandena på Centralplanen i Karleby.

Det handlar då om läktarkapacitet, konstgräs och belysning.

Karlebys stadsdirektör Stina Mattila.
Bildtext Stina Mattila.
Bild: Yle/Mikaela Löv-Aldén

- Nog hittar vi två miljoner om vi är tvungna till det, det är inte oöverkomligt, säger Bjarne Kallis.

- Jag brukar i det här skedet av året säga till alla att det är svårt att ta ställning innan jag sett helheten på budgeten, säger stadsdirektör Stina Mattila i Karleby. Jag vill gärna också ha privata pengar med.

Bygg nytt stadion och mässcentrum

Företagaren och KPV finansiären Matti Laitinen anser att Karleby på sikt borde få ett nytt fotbollsstadion i kombination med ett mässcentrum och affärer.

Den bästa placeringen av detta komplex skulle enligt Laitinen vara vid nuvarande Idrottsgården som i hans vision skulle rivas för att ge plats åt framtiden.

Terjärvbon Rasmus Broberg drar fysträning för KPV.
Bildtext KPV.
Bild: Yle / Antti Koivukangas

En femårsplan borde enligt göras upp för fotbollens del i Karleby.

- Jag tror starkt på Karleby stad i den här frågan. Pengar är en gammal uppfinning, det här är sist och slutligen en ganska liten sak, säger Matti Laitinen.

Diskussion om artikeln